Haber : Selim GÖKEL
Edindiğimiz bilgiye göre ; Bor İlçesi Çukurkuyu Kasabası 9 Derslikli Gözükara Lisesi öğrenci azlığı nedeni ile Milli Eğitim Bakanlığı müfettiş raporu neticesinde bu yıl eğitim ve öğretime kapandı. Okulun bir çok demirbaşı başka okullara dağıtıldı. Okulda görevli öğretmenler, idareciler, hizmetmetlisi dahil başka okullarda görevlendirildi. Okulun il özel idare sekreterliğine teslim edileceği bilgisi de edinildi.
Buraya kadar normal diye düşünebilirsiniz.
Ancak, Eğitim ve Öğretime kapanan Çukurkuyu Gözükara Lisesine geçtiğimiz haftalarda Fatih Projesi kapsamında caddeden itibaren fiber optik kablolar döşendi. Okul içinde bir odaya sistem kuruldu. Okulun 9 sınıfına fiber optik internet hattı çekildi ve her sınıfa da her biri binlerce liralık 9 tane akıllı tahta yerleştirildi.
KAPANAN OKULA BİNLERCE LİRALIK AKILLI TAHTA YERLEŞTİRİLDİ
Çevredeki vatandaşlar, işi yapan müteahhit firma yetkililerine okulun kapandığını söyleselerde firma yetkilileri “ Biz ihale ile aldık, yapmak zorundayız” demişler. İhaleyi alan firma caddeden itibaren 9 ayrı sınıfa fiber hattı çekerek sistem odası da kurmak suretiyle akıllı tahtaları tesis etti.
Kapanan okula binlerce liralık masraf yapılırken, akıllı tahtalar yerleştirilirken, 100 metre ilerisinde ilkokulda ise hala tebeşir ile yazılan tahtalar mevcut.
Bu konuyu araştırmaya gittiğimizde Çukurkuyu Belediye Başkanı Rüstem Tümen’e sorduk.
Kendisi de daha önceden öğretmen olan Başkan Tümen şöyle ifadelerde bulundu; Bu konuyu öğrendikten sonra Niğde Milli Eğitime gittim. Okulu kapatmaya kapattınız da bu akıllı tahtalar ne olacak? Bu akıllı tahtalar, çekilen fiber kablolaları çok pahalı milli servet madem bunlar yapıldı, bu bina boş kalmasın, burayı ortaokul yapın, ortaokulu da ana okulu yapın yada belediyemize verin kurs vs. açalım diye fikrimi söyledim. Müfettiş raporu varmış öğrenci sayısı azmış. O zaman Kızılca’dan öğrenci getirin, Bayat’tan öğrenci getirin tamamlayın. Hepsi Bor’a kayıt yaptırmış. Belediye olarak araç verip taşımayı teklif ettim, yemek verelim diye söz verdik ama kabul ettiremedim. Bir önceki yıl ikinci kademe öğrencilerini Bayat’ın taşıma ihalesine kimse girmedi biz belediye olarak taşıdık. Kızılca buraya gelse, Bayat’ın öğrencileri buraya gelse bu okul kapanmazdı. Zaten komisyon kararları da bu şekildeydi ama uygulayan olmadı. Şimdi Fatih ortakolunda öğrenciler tebeşir kullanacak kapanan lisede ise akıllı tahtalar boş duracak. Zengen’de buradan daha az öğrenci var ama orası kapanmadı.”dedi.
BAHÇELİ ATATÜRK LİSESİ DE KAPANDI ORAYA DA AKILLI TAHTA
Diğer yandan Bahçeli Atatürk Lisesi’nde aynı durum olduğunu öğrendik.
Bahçeli Atatürk Lisesi’de bu yıl kapandı, aynı Çukurkuyu’da Gözükara Lisesinde olduğu gibi fiber optik kablo çekilmiş ve akıllı tahtalar döşenmiş.
Bir yanda son teknoloji pahalı akıllı tahtalar kapanan liselere döşenirken, diğer yanda bir çok okul hala eski tahtalarla ve tebeşir kullanımına devam ediyor.
Bu konuyu Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine de sorduk.
Milli Eğitim yetkilileri ; Çukurkuyu ve Bahçeli’deki liseler öğrenci olmadığından kapandığını. Geçen sene Çukurkuyu’da 47 tane öğrenci olduğunu, Bahçeli’de ise 42 öğrenci olduğunu. Ortaokul’dan mezun olan öğrenciler tamamen Çukurkuyu lisesine veya Bahçeli lisesine gitmediğini, meslek lisesini veya anadolu lisesini de tercih ettiklerini. Sınıflarda çok az öğrenci olduğunu başarı oranının düştüğünü, sosyallik, eğitim öğretim açısından ve ekonomik açıdan kapanmasının mantıklı olduğunu müfettiş raporlarınında bu yönde olduğunu belirttiler. Çukurkuyu'da lisenin ortaokul olacağını, Ayrıca Bahçeli Lisesine Gazi Ortaokulunun taşınacağının ortaokul binasının yetersiz olduğunu Ortaokulu lise binasına taşıyacaklarını akıllı tahtaların ve binanın bu şekilde değerlendirileceğini belirttiler.
Tamam … Akıllı tahta döşenen lise binaları bir şekilde değerlendirilecek-miş…
Ama okullar açıldı… Biz bu konuya değinene kadar kadar bir planlama söz konusu değil.
Madem okullar başka şekilde değerlendirilecekti, lisenin diğer demirbaşları neden başka okullara dağıtıldı?
Madem ortaokula dönüşecekti neden Çukurkuyu Lisesi binasının Özel İdare’ye devri gündeme geldi.
Hadi öğretmenleri, idarecileri geçtik, okulun hizmetlisi bile neden yanı başındaki başka bir okula atandı?
Cevap olursa yayınlarız…