Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı süt ve süt ürünleri üretim istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre ticari süt işletmelerince 1 milyon 14 bin 789 ton inek sütü toplandı.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı, Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 arttı. 


Bir önceki ay 132 bin 422 ton olan içme sütü üretimi ise Mayıs ayında yüzde 8,9 oranında azalarak 120 bin 652 ton olarak gerçekleşti. Yılın en düşük üretiminin gerçekleştiği Mayıs ayındaki süt üretimi verilerini değerlendiren üreticiler üretim verilerindeki düşüşün devam edeceği öngörüsünde bulundu. Ticari işletmelerin üretim verileri ile içme sütü üretimi verileri arasında tezatlık olduğunu kaydeden üreticiler bir tarafın artışta diğer tarafın düşüşte olmasının endişe verici olduğunu söyledi. 

Süt üretimi istatistikleri konusunda konuşan üreticiler “TÜİK tarafından açıklanan veriler süt ve süt ürünleri konusunda durumu da ortaya koyuyor. Ticari işletmelerin çoğu üretimi kendisi yaptığı için toplanan süt oranlarında artış yaşandığı görülüyor. Küçük işletmeler genellikle içme sütü üretimi konusundaki ihtiyaçları karşılıyor. Bu işletmelerde maliyetlerle başa çıkamadığı için üretimin verimi düşüyor. Yem, veteriner giderleri başta olmak üzere üretime devam edebilmek için başa çıkmaya çalıştığımız maliyetler belimizi büküyor. 

Niğde’deki balıkçılarda yeni sezon heyecanı Niğde’deki balıkçılarda yeni sezon heyecanı


Çoğu zaman süt verimini arttırmak için kullanmamız gereken ürünleri kullanamıyoruz. Bunun yanı sıra süt fiyatlarının ve desteklerin düşük olması da üreticileri geri çekiyor. Süt fiyatlarında güncelleme yapılmadığı için kazanç sağlayamıyoruz ve üretime destek veremiyoruz. Pek çok üretici üretimden vazgeçerek hayvanını kesime gönderiyor. 


Bunun sonucunda üretim verileri düşüyor ve küçük işletmeler kapanıyor. Mayıs ayı verileri de gösteriyor ki içme sütü üretiminin sorunlarına acilen çözüm bulunması gerekiyor. Üretimde sürekliliğin sağlanabilmesi için teşviklerin sağlanması gerekiyor. Süt fiyatlarının da bir an önce güncellenmesini istiyoruz. 
Ayrıca devlet desteklerinin de arttırılması yerinde olacaktır. Ticari işletmelerce toplanan süt üretimi ve içme sütü üretimindeki dengenin sağlanabilmesi için makas aralığının daraltılması gerekiyor. Süt üretiminde kriz yaşanmaması için verilerin dikkate alınmasını ve desteklerin arttırılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandılar.

Editör: Selim GÖKEL