Öğrenciler geliyor! Niğde’de kiralar ayaklandı Öğrenciler geliyor! Niğde’de kiralar ayaklandı

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin’in katılımıyla, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazanan Niğde Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), belge töreni gerçekleştirildi. Niğde OSB Başkan Yardımcısı Şevket Katırcıoğlu, OSB Müdürü Mahmut Peşin ve çalışanlarına belgelerini, Başkan Şahin takdim etti.

Belge töreni sonrası açıklamalarda bulunan Niğde Organize Sanayi Müdürü Mahmut Peşin; “ Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir. Sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin sağlanması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile bütünleşmenin korunması amacıyla oluşturulmuştur. Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE tarafından OSB’ler için Yeşil OSB Sertifikası zorunluluğu getirilmiştir. Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesinin temel amacı; ülkemizde yer alan sanayi bölgelerini, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda “Sürekli Gelişim” prensibi benimsenerek uluslararası standartlara ulaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ne dahil olmak amacıyla ön koşullar ve performans kriterleri tanımlanmıştır.

Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi ön kriterleri ve performans kriterlerinin amaçları; Organize Sanayi Bölgelerinin yönetimsel ve izlemeye ilişkin performansının artırılması sağlamak. Su, atık su, atık ve kaynakları yönetmek için sürdürülebilir araçlar sağlayarak ve OSB’lerin çevresel ayak izlerini en aza indirerek çevresel performanslarının artırılmasını sağlamak. İklim değişikliği sorunları ile çevre üzerindeki yerel ve küresel etkilerin ele alınmasını sağlamak. İşçi hakları ve çalışma koşulları, cinsiyet, topluluk diyaloğu, arazi edinimi ve sosyal altyapı dahil olmak üzere toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarını ele alarak sosyal performansın iyileştirilmesini sağlamak. OSB yöneticileri ve işletme sahipleri için ekonomik performansın artırılmasını sağlamaktır. Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi için hazırlanan ön kriterleri; OSB’de üretimde olan en az 1 firmanın yer alması. OSB’deki atık sularının tümünün arıtılıyor olması. OSB’de enerji üretim kaynağı olarak kömür kullanımının olmaması. OSB’nin TSE tarafından TS EN ISO 14001 ve TS EN ISO 50001 standartlarından belgelendirilmiş olması. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlikle ile ilgili konuları izlemek ve yönetmek için organizasyonel yapıda bir birimin kurulması ve en az bir yetkin personel istihdam edilmesi. OSB’nin en az temel seviye Sıfır Atık Belgesine sahip olması. Performans kriterleri ise OSB Yönetimi, Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Performans başlıkları olmak üzere 4 ana başlık altında değerlendirilmektedir. 6 ön kriter ve 40 performans kriteri üzerinden değerlendirmeye tabi tutulan OSB’ler Yeşil OSB Sertifikası alabilecektir.

Ayrıca OSB’lerin her geçen yıl gelişmelerini ve iyileşmelerini sağlayabilmek için, kriterlerden gerekli yeterliliği sağlayarak Yeşil OSB olma unvanına hak kazanan OSB’lerin her yıl İyileştirme Raporu hazırlaması beklenmektedir. Niğde OSB bugüne kadar yaptığı arsa tahsislerinde her türlü çevre kriterlerine uygun olan tesislere arsa tahsisi yapmış, kömür yakan bacalı tesislere ve çevre kirliliği oluşturacak hiçbir tesise arsa tahsisi yapmamıştır. Niğde OSB deki parklar, yol kenarları ve sağlık koruma bantları; 80.000 çam ağacı, 1.000 adet badem ağacı ve 150.000 adet lavanta ile yeşillendirilmiştir. Niğde OSB 8.000 m³/gün kapasiteli atıksu arıtma tesisi (yeni inşaa edilen ilave tesis ile birlikte) ile atık sularını arıtarak sulama suyu kalitesindeki atık suyunu tarımsal sulamaya vermekte, içme suyu arıtma tesisi ile bölge çalışanlarına kaliteli su dağıtımı yapmakta, güneş enerji santralleri ile de yenilenebilir enerji kullanarak karbon ayak izini azaltmaktadır.

Niğde OSB-Yeşil OSB Sertifikasyon sistemine hazırlık için, 08.09.2021 Tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sıfır atık belgesi, 14.03.2022 Tarihinde TSE Genel Müdürlüğünden TSE EN ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi. 26.06.2024 Tarihinde TSE Genel Müdürlüğünden TSE EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi Sertifikalarını almıştır. Bölge içerisindeki tüm firmaların ve Niğde OSB’nin faaliyetlerindeki Karbon Ayak İzi hesabı işlemlerinin tamamlanması sonrasında YEŞİL OSB Sertifikası için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığı ile TSE Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak ve denetimler sonrasında belgeleme işi tamamlanacaktır. TS EN ISO 140001:2018 Çevre Yönetim Sistemi Belgemizi TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin Bey'den 11.07.2024 Tarihinde Teslim Aldık” dedi.

Editör: Selim GÖKEL