Niğde merkeze bağlı Yeşilgölcük beldesindeki Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesinde, hem bölge halkını üretime teşvik etmek hem öğrencilerin okula ilgisini artırmak amacıyla lisede açılan tarım bölümünde öğrenciler sebze yetiştirip hasat yapıyor.
Yeşilgölcük beldesindeki Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesinde, öğrencileri okula çekmek, üretimi teşvik etmek ve yöre halkına katkı sağlamak hedefiyle 5 yıl önce kurulan tarım bölümü adeta çiftlik gibi üretim yapıyor. Eğitim gören öğrenciler, okulda oluşturulan sera ve 20 dönüm tarlada domates, salatalık, biber, patlıcan gibi ürünler yetiştiriyor.
ÖĞRENCİLER TARIMI OKULDA ÖĞRENİYOR
Okullarında 150 ve 200 metrekarelik dört serada domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzeler yetiştirildiğini belirten Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Arif Öztürk; “Okulumuzun 4 tane uygulama serası ve 20 dekarlık bir arazi var. Tarım ve teknoloji alanında öğrencilerimizle birlikte uygulama seralarımızda ve tarlamızda teorikte gördükleri dersleri kurduğumuz seralarda pratiğe çevirdiklerini belirtti.
KASABA OKULUNDA 4 SERADA 40 ÖĞRENCİ PRATİK EĞİTİM ALIYOR
Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesi içerisinde açılan Tarım ve Teknoloji bölümünde 40 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü belirten Öztürk; “Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Anadolu Lisesinde şuanda 240 tane öğrencimiz var ve yaklaşık 40 tane öğrencimiz Tarım teknoloji alanda okuyorlar. Okulumuz bünyesinde 4 tane uygulama seramız var ve 4 tane serada her bir sınıfa ait bir tane seramız var. Bu seralarda çocuklar domatesten, patlıcana, lahanadan bibere kadar çeşitli bitkiler yetiştiriyorlar. Bunları farklı yöntemlerle geliştiriyoruz, her bir seramızda farklı sistemler kullanıyoruz. Aynı zamanda sulama sistemlerimiz de farklı, bir serada damlama sistemi kullanıyorsak, diğerini de klasik işte salma sulama sitemiyle suluyoruz” dedi.
LİSE ÖĞRENCİLERİ 20 DEKAR ALANDA BUĞDAY ÜRETİMİ YAPIYORLAR
Seracılığın yanı sıra 20 dekar alanda Buğday üretimi yapan öğrencilere bilgi ve tecrübe kazandırdıklarını ifade eden Öztürk; “ Uygulama seralarının yanı sıra seralarımızın arka kısmında bulunan 20 dekarlık bir buğday tarlamız var. Bu tarlamızda buğday yetiştirerek çocuklarımızın hem ülke ekonomisine katkı sağlamalarını, hem de yeni nesil yetiştiricilik, yeni nesil çiftçilik alanında bilgi ve tecrübe kazanmalarını istiyoruz. Son dönemde dünyadaki gelişmelere binaen buğday ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Hem Ülke ekonomimize katkımız olsun, hem buğdayın yetiştirme tekniklerini öğrencilerimize öğretmek açısından, yerel çiftçilerimizle birlikte burada buğdayımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Okulumuzda öğrenciler teorik dersler görüyor, üretim çeşitleri bitki teknolojisi ve bunun yanında burada ders alan bir çocuk tohumun ortaya çıkmasından, bitki olmasına, yetişmesine yetiştikten sonra toplanmasına kadar her türlü bilgiyi zaten alıyorlar. Bunu biz burada uygulamalı hale getiriyoruz” dedi.
BU OKULDA ÖĞRENCİLERE TOPRAKSIZ TARIMDA ÖĞRETİLİYOR
Kurduğumuz seralarda öğrencilerimize topraksız tarımın nasıl yapıldığını suyun Ph dengesinin nasıl sağlandığıyla ilgili eğitimlerinde verildiğini ifade eden Öztürk; “ okulumuzda çocuklarımıza topraksız tarım nasıl yapılır, hangi besinlerin kullanılması gerektiğiyle ilgili eğitimlerde veriyoruz. Böylece kitaplardan aldıkları, bizim eğitim müfredatından aldıkları bilgileri burada uygulamalı olarak gerçekleştirdikleri için daha çok pekiştiğini ifade etti.