CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, emeklilikle ilgili yaşanan tüm sorunların belirlenip çözüm yollarının bulunması istemiyle Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

TBMM’de Genel Kurula hitap eden Gürer, emeklilikte yaşanan sorunlar, çırak ve stajyerlerin talepleri, kademeli emeklilik sistemi geçilmesinin gerekliliği, esnafın 9000 olan Bağ-Kur sigortası prim gün sayısının 7 bin 200 güne çekilmesi gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis Araştırma Önergesi İktidar oyları ile ret edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’teki konuşmasındaki konuşmasında, AKP’nin hem emekliliği zorlaştırdığını hem de emekli olduktan sonra yaşamayı zorlaştırdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılının emekliler yılı olacağını açıkladığını anımsatan Gürer, “Öyle olunca yıl boyunca emeklileri çok konuşacağız çünkü emeklilerin 7.500 lira olan en düşük emekli maaşı 10 bin liraya çıkarıldı. Bu arada bayram ikramiyesi de 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Ne yazık ki bin liralık artışla bir teneke 5 litrelik zeytinyağı dahi alınmıyor” dedi. 

ÇIRAK VE STAJYERLER HAK ARIYOR 

Staj ve çırak olarak işe başlayanların, 18 yaş altında işe başladıklarında onlara yapılan emeklilik için geçerli olmadığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ankara'da, İstanbul'da miting yaptılar, Ankara'daki mitinglerine katıldım; o insanlar umutla bekliyor ki emekliliğe erişebilmek için işe başladıkları gün yaşlılık sigortasının baş

langıcı sayılsın. Bunların bu hakkı yani büyük bedenlere yaptırılan işler "staj" adı altında çocuklara yaptırılıyor, öğrencilere yaptırılıyor ve bunların hakkı gasbediliyor, bu gaspa bir son verelim” önerisinde bulundu. 

EMEKLİLİKTE ADALET ARAYANLARIN TALEPLERİ 

Emeklilikte adalet arayanların da Ankara ve İstanbul'da mitingler yaptığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “O arkadaşların da Ankara'daki mitinglerine gidip katıldım; gördüğüm tablo gerek staj ve çırak mağdurlarının gerekse emeklilikle adalet arayanların haklarının verilmemesiyle oluşmuş duygusal bir kopuşları da var. Onlar bu ülkenin evlatları; emek vermişler, çalışmışlar, haklarını istiyorlar. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili mücadelemizde onların hakkının alınması sağlandı ama bir günle, on yedi günle, bir ayla on yedi yıl emekliliği ötelenenler var. Bu bir hakkaniyet değil. Onun için emeklilikte adalet arayanların bu hakkının verilmesi yönünde Meclisimiz devreye girmelidir” diye konuştu.

AKP EMEKLİ OLMAYI ZORLAŞTIRDI 

İktidar partisinin, BAĞ-KUR'lu olan çiftçinin, esnafın 9000 gün olan çalışma prim gün sayılarının 7200'e indirileceğini tam bir yıl önceki seçimden önce vadettiğini hatırlatan Gürer, ancak bu konuda bir gelişme olmadığını vurguladı. Gürer, “Emeklilerin içinde bulunduğu koşullar ağır ama emekliliğe erişim de ağır. Adalet ve Kalkınma Partisi hem emekli olmayı zorlaştırdı hem emekli olduktan sonra yaşamayı zorlaştırdı” ifadelerini kullandı.

Çiğ Süte Büyük Zam Çiğ Süte Büyük Zam

EMEKLİLİN İÇİNE DÜŞÜRÜLDÜĞÜ DURUM İÇLER ACISI

Bugün emeklinin ekonomik anlamda içine düşürüldüğü durumun içler acısı olduğunu anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ülkenin geniş kesimleri açlık sınırının altında bir ücrete mahkûm edildi, yoksulluk yaygınlaşıyor, derinleşiyor; bu ülke hepimizin. Yıllarca iş yerinde çalışmış, emek vermiş, primini yatırmış, ‘Emekli oldum, rahat edeceğim’ diyor adamının primini doğru dürüst bankalarda faize koyup da yatırmış olsanız bugün aldığından fazlasını alır” şeklinde konuştu.

EMEKLİNİN MAAŞA ERİŞİMİ BİLE SORUNLA HALE GELEBİLİR 

Böyle giderse ileriki aşamada emeklinin maaşa erişiminin dahi problemli olabileceği uyarısında bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “.Sistemi yürütenlerin bu sistemin içindeki çürümüşlüğü görmeleri gerekiyor ama AK Parti iktidarları seçimden seçime oylarını almak için kısmi iyileştirmeler yapıyor, seçim bitiyor; emekliyi de unutuyor, staj mağdurunu unutuyor, taşeronu unutuyor, emeklilikte adalete takılanları unutuyor ve bu hakkını isteyen insanları görmezden geliyor” dedi.

SORUNLARIN BELİRLENMESİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI ŞART

Çırak ve stajyerlerin, esnafın, emeklilikte adalet arayanların taleplerinin siyasi iktidar tarafından görmezden gelindiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakınız, sosyal medyaya giriniz, staj ve çırak mağdurlarının her gün bu konuda yaptıkları "Bizlerin hakkını verin." çağrısı var, emeklilikte adalete takılanların çağrısı var, esnafların "9000'den 7200 güne düşsün." çağrıları var; bunlara kulak tıkamak Meclisin işi olmamalı, Meclis bunları sahiplenmeli. Onun için bir Meclis araştırması istiyoruz. Durumlarını bir görelim, bakalım, neden bu insanlara bu mağduriyet yaşatılıyor Meclis olarak birlikte çözüm üretelim. Getireceğimiz bir kanun teklifiyle de bunların hepsini bir kerede halledelim, şu insanların yüzünü güldürelim” diye konuştu.

BÜYÜK KENTLERDE EV KİRASI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENDİ 

İçinde bulunulan koşullarda ekonomik anlamda daralmanın yarattığı sorunların ailelerin mutluluğunu artık ortadan kaldırdığını ve yuvalar çatırdadığını anlatan Gürer, verilen asgari ücretle büyük kentlerdeki ev kiralarının eşitlendiğini, en düşük emekli aylığı ile yaşamanın da mümkün olmadığını vurguladı.

6 BİN LİRA EV KİRASI VEREN EMEKLİ NASIL GEÇİCENEK?

Niğde Ulukışla ilçemizde ilçe pazarını gezerken bir kadının"10 bin lira veriyorlar, 6 bin lira kira veriyorum, elektriği, suyu çıktıktan sonra 3 bin lirayla biz nasıl yaşayacağız?" dediğini aktaran CHP Milletvekili Gürer, “Yani bu insanları bu duruma düşürmeyelim. Verilecek yere para bulunuyor da emekliye gelince mi bulunamıyor? Emeklilikte adalete takılanların hakkının verileceği zaman mı bulunmuyor? Staj ve çırak mağdurlarının hakkı verildiğin de mi bulunamıyor? Hepsi bulunur” ifadelerini kullandı. 

4 MİLYON HANE AİLE YARDIMI ALIYOR

Bugünkü yönetim anlayışının yaygın, sorunlu yoksul kesimleri görmemesinin, Türkiye’de önemli bir sorun olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Gürer "Aile yardımı adı altında 4 milyon haneye bu ülkede yardım veriyoruz." deniyorsa o kadar insan yoksullaştırılmış demektir” şeklinde konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“O anlamda emeklimizi de staj ve çırak mağdurumuzu da emeklilikte adalet arayanımızı da esnafımızı da çiftçimizi de sanayicimizi de koruyarak onların sorunlarına çözüm üreten bir anlayışla sorunlara yaklaşım gösterelim; bunu Meclisimiz kabul etsin, bir inceleyelim. Bu insanlar ne istiyor, neden verilmiyor? Bunun için de Meclis araştırması verdik” dedi. Gruplar adına yapılan konuşmalardan sonra Meclis Araştırma Önergesi AKP oyları ile ret edildi.

Editör: Selim GÖKEL