CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki anormal artışın, ülkemizi önümüzdeki süreçte gıda krizine sürükleyebileceğini belirterek, yetkilileri göreve çağırdı. Gürer, bir an önce gübre fiyatlarına müdahale edilip, çiftçinin tarlasına gübre atmasını sağlayacak indirimlerin yapılması gerektiğini belirtti.
GÜBRE ZAMMI DURDURULMALI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıla göre akıl almaz fiyat artışına maruz kalan gübre sorununa dikkat çekti.
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Ülkemizin sorunlu bir sürece doğru yol aldığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanına, Hazine ve Maliye Bakanına, Ticaret Bakanına, Tarım ve Orman Bakanına ve Merkez Bankasına sesleniyorum; gübre fiyatlarına müdahale edilmez ise gıdada önümüzdeki süreçte Türkiye çok sıkıntılı ve zor bir sürece girebilir” uyarısında bulundu.
DAP ve ÜRE GÜBRE 14BİN 700 LİRAYA FIRLADI
Gübre fiyatlarındaki artış hızının, doları, altını ve mazotu geçtiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer,
Geçen yıl üre gübrenin 1800 lira, DAP gübrenin de 2200 lira olduğunu anımsatan CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, bugün her iki gübrenin fiyatının 14 bin 700 liraya ulaştığını belirtti.
ÇİFTÇİ TARLASINA GÜBRE ATAMIYOR
Üründe verim alınabilmesi için DAP ve üre gübrenin mutlaka kullanılması gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl ne yazık ki çok sayıda çiftçinin artan gübre fiyatları nedeniyle tarlasına ya az miktarda gübre attığını ya da hiç atmadığını ifade etti.
FİYAT ARTIŞINA DERHAL MÜDAHALE EDİLMELİ
Günlük fiyat artışları karşısında çiftçinin bu gübreyi atabilme imkânının kalmadığına değinen Gürer, “TMO nasıl 4 bin 700 liradan yurtdışından aldığı buğdayı iç piyasada sanayiciye 2 bin 650 liradan sattı ise bir an önce gübreye de müdahale edilmelidir. Çiftçinin mutlak suretti gübre atmasını sağlayacak indirim sağlanmalıdır” diye konuştu.
REKOLTE KAYBI OLACAK
Gübrenin bitkisel üretimi, bakliyatı, hububatı, meyveyi doğrudan etkilediğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre verilmez ise rekolte kaybının ortaya çıkacağını, bu durumda ise yurtdışında ithalatla ürün alınamaması halinde, ülkemizde gıda krizinin yaşanabileceğini belirtti.
EKİMDE GÜBRE ATILMADI BARİ İLKBAHARDA ATILSIN
Gübre fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle ekim döneminde tarlalara yeterince gübre atılamadığını hatırlatan Gürer, en azından Şubat döneminde ve ilkbaharda gübrenin toprakla, tohumla ve bitkiyle buluşturulması sağlanabilirse, rekolte kaybının en aza indirilebileceğine işaret etti.
GÜBREDEKİ FİYAT ARTIŞI PANDEMİ VE KURAKLIK KADAR TEHLİKELİ
Pandemi ve kuraklığın neden olduğu olumsuzlukların yanı sıra gübre fiyatlarındaki artışın da gıda krizine neden olabileceğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetkililere çağrıda bulunarak bu durumun ciddi alınması gerektiğini ifade etti.
ÜLKEYİ YÖNETENLER TEHLİKEYİ GÖRMÜYOR MU?
Geçen yıl 2200 lira olan geçen hafta 14 bin 200 liraya çıkan üre gübrenin fiyatının bir hafta içinde 14 bin 700 liraya çıkmasının izah edilemez bir durum olduğuna değinen Gürer, “Bu ülkeyi yönetenler bunu nasıl görmüyor? Çiftçi bizi arayıp , ‘biz ne yapacağız, nasıl gübre alacağız, tarlayı nasıl ekeceğiz’ diyor ama siyasi iktidar bu olumsuzluğu görmüyor. Gübredeki bu artış nereden kaynaklanıyor? “ diye sordu.
GIDA KRİZİ GELİYOR…
Gübre fiyatlarındaki akıl almaz artışın ürünün verimliliğine doğrudan etken olduğunu söyleyen Gürer, basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:
“Bir an önce önlem alınmalıdır. Çiftçilerin ana ihtiyaç kalemlerinden olan DAP ve üre gübre özellikle önemlidir. Bunların kullanım alanı oldukça geniştir; buğdaydan arpaya, meyven mısıra, ayçiçeğinden yer fıstığına, zeytinden fındığa kadar çok sayıda ürün için gübre önemlidir. Eğer önlem alınmaz ise ülkemiz adına gıda krizi kapıdır. Yetkilileri bu konuda acilen göreve davet ediyoruz…”