Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, 2024 yılının esnaflar için zor bir yıl olduğunu, esnafları yoran yüksek enflasyonlu zor bir yılı geride bıraktıklarını ve Gerek TESK nezdinde gerek CİMER gerekse diğer yollarda ulaştırdıkları sorunların çözülmesini talep etti.

ESNAFIN SORUNLARI NEDEN MUHATAPLARINA İLETİLMİYOR?

Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Esnafın devasa sorunlarını CİMER’e yazmakla çözmeye çalışıyor. Oysa aşağıda belirtilen sorunlarda muhatapları Ak Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Özdemir, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Esnaftan sorumlu Ticaret Bakanlığı, Niğde Ticaret İl Müdürlüğüdür. Bu isimler esnafın sorunlarının birinci derece muhataplarıdır. Onlar bu sorunlar için ne diyor?

 

Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe; “2024 yılının son zamanlarının yaşandığı bu günlerde insanımızı ve biz esnafları yoran yüksek enflasyonlu zor bir yılı geride bırakıyoruz. Bunun yanında yıllardır büyük zincir marketler yüzünden bitme noktasına gelen küçük esnaflarımıza birde uygulamaya konan yeni vergi ve mali ve muhasebat konusundaki prosedürler büyük sorunlar çıkarmaktadır. Gerek TESK nezdinde gerek CİMER gerekse diğer yollarda ulaştırdığımız sorunlarımızın çözümü noktasında en azından inancımız gereği de olsa 2025 yılına umutla bakıyoruz. Devletimizin dolayısı ile Maliye Bakanımız ve bürokrasisi esnaflarımızın Perakende yasası, hal yasası, BAĞKUR- SSK primleri, krediye ulaşım, kira konusu, tekel ürünleri kar oranları, pos ücret ve komisyonları, hakkında belirttiğimiz konularda gerekli çalışmaları yapacağını düşünüyoruz. 2025 yılı bu konularda sorunlarımızın çözüldüğü bir yıl olur temennisindeyiz” dedi.

KREDİ FAİZ ORANLARI, POS FAİZ ORANLARI

Esnafların yaşadığı sorun hakkında da açıklamalarda bulunan Göktepe; “ Biz esnaf ve halkımız tarafından 3 harfli market ve mağazalar ülkemizde faaliyet gösteren birçok esnaf ve sanatkâr meslek dalını olumsuz etkilemekte, yarattıkları haksız rekabet ortamı nedeniyle esnaf ve sanatkâr işyerlerinin kapanmasına neden olmaktadır. Perakende yasasının biran önce güncellenerek esnafın zincir marketler karşısında mağdur edilmemesini. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin verdiği kredilerin finansmanları açılması ve limitinin her esnafa üst limitinin arttırılması, kredi faiz oranlarının aşağı çekilmesi borcu olanlara yeni olanaklar sağlanması. BAĞKUR’lu esnafların emekli olurken 9000 prim gün sayısının 7200’e düşürülerek, çırak okullarında yapılan staj sigortasının emeklilik için başlangıç sayılması. Bankalarca Kredi kartı ve pos cihazlarının oranları düşürülmeli, esnafımızın artan maliyetleri ve nakit sıkıntısından dolayı kullanımı her geçen gün artan kredi veya kredi kartı ile satış yapmaktadır. Buda küçük esnafımızın her gün artan maliyetler ve piyasa koşulları karşısında mağduriyet yaşamasına sebebiyet vermiştir. Bankaların pos cihazlarında aldıkları yüksek komisyon kesintileri uygulaması, 45 gün sonra ödemenin alınması Bakkal, büfeci kuruyemişçi, Kasap ve diğer küçük esnafımızın sattıkları ürünleri yerine koymada büyük zorluk yaşatmaktadır. Artan maliyetlerin karşısında komisyon oranları düşürülmelidir. Yeni yılda kamu ve özel bankaların esnafa yönelik uzun vadeli ve düşük faizli kredi verilmesi sağlanmalı. Esnafların daha fazla mağduriyet yaşamaması için işyeri  kira artışı oranlarına sınırlama getirilmeli stopaj oranlarının düşürülmeli. Fiyatı devlet tarafından belirlenen doğalgaz, elektrik gibi kullanılan enerji giderlerinde esnaflarımızı yansıyan KDV ve ÖTV nin alınmaması sağlanmalı. SSK ve BAĞ-KUR teşvik prim oranlarının tekrar uygulamaya sokulması. Sigara ruhsatları kontrollerinin denetlenmesi ve satışında kar oranlarının bir şekilde yükseltilmesinin sağlanması.

Niğde’de Meslek Liseleri birleştirilecek Niğde’de Meslek Liseleri birleştirilecek

BAĞKUR veya SSK PRİM ÖDEMELERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Tütün ve tütün mamulleri, çay ve şeker gibi fiyatı yüksek ancak kâr oranı düşük ürünleri satan basit usuldeki esnafımızın, basit usulden yararlanabilmeleri için özel bir düzenleme yapılması ki basit usulün özel şartlarında yazılı tutarlar, bu ürünler için 3 katı oranında uygulanmaktadır. Diğer taraftan, aynı sorun defter tutma hadleri için de geçerlidir. Bu sayılan ürünler, özellikle bakkal, bayi, büfe gibi meslek kollarında faaliyette bulunan esnafımızın satışlarında önemli bir pay tutmaktadır. Bu meslek kollarındaki üyelerimiz, kâr oranı emsallerine göre çok düşük olan bu ürünlerin satışından dolayı gerçek usul veya bilanço usulüne göre defter tutmak zorunda kalmakta bu ürünler için ayrı bir hesaplama yöntemi getirilmeli ve defter tutma hadleri düzeltilmelidir. İster Emekli olsun ister gününü doldursun tüm esnaflarımızın BAĞKUR veya SSK prim ödemeleri düşürülmeli veya isteğe bağlı hale getirilmelidir. Hal yasasının işlevi hem üreticiyi hem tüketiciyi tüketmiştir. Kazanan aracılar olmuştur. Bizce enflasyonla mücadele konusunda atılacak adımlardan biriside bu yasanın gözden geçirilmesidir. En son olarak denetimsizlik nedeniyle vergi kaydı olmayan esnaf çoğalmaktadır. İster Belediye ruhsatları konusunda güncelleme isterse vergi daireleri aracılığıyla denetim yapılmalı kaçak ve gayri resmi esnaflığın önüne geçilmelidir” dedi.

Editör: Selim GÖKEL