Ağır şartlarda çöplerden kâğıt, plastik gibi malzemeleri toplayarak geçimini sağlayamaya çalışanların yaptığı hurdacılık, ham madde ihtiyacına yaptığı katkı sayesinde geri dönüşüm mesleğine dönüştü hem de yapılan iş sayesinde çevre kirliliği önlenirken, ekonomiye sağlanan katkının yanı sıra binlerce ağaç kesilmekten kurtuluyor.
Niğde ata sanayi sitesinde hurda deposu işletme Sahibi Veli Aşkın; “Çöplerden kâğıt ve plastik gibi maddeleri toplayanlara halk arasında ''Hurdacı'' dendiğini ancak, bu işi yapanların kullanılabilir atıkları topladıkları için birer geri dönüşümcüye dönüştüklerini söyledi.
Hurdacıların geri dönüştürülebilir atıkların çöpe gitmesini engellediğini, bu sayede doğanın temiz tutulmasına katkı sağladıklarını ifade eden Aşkın; “Hurdacıların sokak sokak dolaşarak çöplerden topladıkları ve evlerden aldıkları atıklar sayesinde hem kendi ekonomilerine hem de milli ekonomiye katkı sağladıklarını belirtti.
Aşkın: ''Metal fabrikalarında kullanılan metaller ile inşaatlarda kullanılan demirlerin ham maddesini biz burada geri dönüştürerek veriyoruz. Aksi takdirde dolar ödeyip Avrupa'dan ithal ederler'' dedi.
Hurdacıların ekonomiye yaptıkları katkının yanında, çevreyi de koruduklarına dikkati çeken Aşkın; “Doğa tarafından yok edilmesi binlerce yıl süren atıkları çevreye zarar vermeden tekrar kullanıma sunduklarını ifade ederek şunları dedi: “'Çevreye katkılarından dolayı Türkiye genelinde hurdacı ve geri dönüşümcü arkadaşlarımıza devlet tarafından takdir madalyası verilmesini istiyoruz. Evrensel atıkları topluyoruz, geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. Doğayı toprakta çözülmesi zor olan atıklardan kurtarıyoruz. Ayrıca vatandaşlar bazı ihtiyaçlarını karşılamak için bizlere geliyorlar. Bizlerde elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz”
Hurdacılık işinin yorucu, meşakkatli bir meslek olduğunu kaydeden Aşkın, "Yaptığımız iş ağır ve yorucu bir iş ama buna rağmen mesleğimizi seviyoruz. Bu topladığımız malzemelerle hem geçimimizi sağlıyoruz hem ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyoruz, mesela bu tonlarca malzemeleri toplayarak çevredeki görsel kötü görüntüleri engellemiş oluyoruz. Bunun ayrıca bir sevindirici özelliği var, o da bizi çok mutlu ediyor. Geri dönüşüm, kaynakların sınırlı olduğu düşünüldüğünde, özellikle gelişmekte olan ülkeler için doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu gibi birçok konuda önem arz ediyor. Ülkemizde ise geri dönüşüm tesislerinin sayısı her geçen gün artıyor. Hurda malzemeler konusunda vatandaşlarımızın duyarlı olmaları lazım. Bize haber vermeleri dâhilinde, hem kendi ekonomilerine katkıda bulunurlar, hem milli ekonomimize katkıda bulunmuş olurlar. Hem de bu atıkların çevreye vermiş olduğu zararları önlemiş oluruz. Daha güzel bir Türkiye için daha yaşanabilir bir Türkiye için bu oldukça önemlidir." diye konuştu.