CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçları, ödeyemedikleri için bankalar tarafından takip altına alınan tutarlar ve Tarım Kanunu'nun 21. Maddesi uyarınca devlet tarafından çiftçilere verilmesi gereken destek tutarları ile ilgili 2014-2024 dönemine ait verilere dayalı açıklamalarda bulundu. 

Videotıkla

Gürer, “Çiftçilerin bankalara toplamda 699 milyar TL borcu bulunuyor. AKP İktidarlarının çiftçilere son on yılda eksik ödediği destek tutarı ise 808,5 milyar TL’dir. Tarım Kanunu'nda belirtilen şekilde gayrisafi millî hasılanın yüzde biri oranında bir destek verilmiş olsaydı, çiftçilere 808,5 milyar TL daha fazla ödeme yapılmış olacaktı. Bugün bu miktar, çiftçimizin bankalara olan borcundan daha fazladır." dedi.

ÇİFTÇİMİZ ALACAKLI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin tarımsal destek politikalarının belirlendiği gibi uygulanmamasını eleştirdi. 

Gürer, 2014-2024 yılları arasında Türkiye'nin gayrisafi millî hasılası toplamlarının 112,5 trilyon TL olduğunu belirterek, “Bu dönemde tarım kanununun 21. maddesi uyarınca, gayrisafi millî hasılanın %1'inin çiftçilere verilmesi gerekirdi. Yani bu hüküm doğrultusunda çiftçilere toplam 1 trilyon 125 milyar TL ödeme yapılmalıydı. Bu süreçte çiftçilere toplamda sadece 316,8 milyar TL tarımsal destek ödemesi yapıldı. Çiftçiler bu durumdan dolayı 808,5 milyar TL AKP iktidarından alacaklıdır.” diye konuştu.

AKP Ülkeyi Viskici Yaptı... İthal Viski de Vergi % 1, Yerli ve Milli Rakı da % 50 AKP Ülkeyi Viskici Yaptı... İthal Viski de Vergi % 1, Yerli ve Milli Rakı da % 50

AKP ÇIKARDIĞI KANUNU UYGULAMALIDIR 

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının tarımda çıkardığı kanuna dahi uymayarak vaat ettiği desteği tarım kesimine vermediğini, çiftçilerin ekonomik refahı açısından iktidar desteğinin artırılması gerektiğini söyledi. Gürer, “Tarım kanunun 21. Maddesinde belirtilen gayri safi milli hasılanın %1’inin 2024 yılı için 411 milyar olarak çiftçiye verilmesi gerekir. Bütçede ayrılan destek 91 milyar TL. bu yıl için dahi 320 milyar çiftçinin alacağı verilmedi, çiftçilere destek diye verilen ihtiyacı karşılamıyor. Destek hasat öncesi ve hasat sonu verilmelidir. Bir yıl sonra verilen destek, destek olmaktan çıkıyor” dedi.

TARIMSAL DESTEK ORANI AZALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkezi yönetim bütçe harcamaları ile tarımsal destek ödemeleri arasındaki oransal azalmaya dikkat çekti. 

Gürer, "2014 yılında merkezi yönetim harcamaları 448 milyar 752 milyon TL iken, tarımsal destekleme ödemeleri 9,1 milyar TL idi. 2023 yılına gelindiğinde ise merkezi yönetim harcamaları 6 trilyon 585 milyar 456 milyon TL'ye yükselmişken, ÇKS kayıtlı çiftçilere verilen tarımsal destek tutarı 63,4 milyar TL olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİN BANKALAR OLAN BORÇLARI ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının ve ödenemeyen borçlar nedeniyle bankalar tarafından takibe alınan borç tutarlarının arttığını vurguladı. Gürer, "Çiftçilerimizin bankalara olan borçları, Ocak ayında 608 milyar 294 milyon TL iken, Haziran ayında 91 milyar 579 milyon TL artışla 699 milyar 579 milyon TL'ye yükseldi. Sadece Mayıs ayına kıyasla bir ayda 10 milyar 214 milyon TL'lik bir artış yaşandı." dedi.

Gürer ayrıca, çiftçilerin ödeyemedikleri borçlar nedeniyle takibe alınan borç tutarının Ocak ayında 2 milyar 130 milyon TL olduğunu, Haziran ayında ise 466 milyon TL artışla 2 milyar 596 milyon TL'ye ulaştığını belirtti. Gürer, "Bir önceki aya göre, takibe alınan borçlarda 74 milyon TL'lik bir artış yaşandı." diye ekledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ÇKS'ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına sağlanan desteklemeler bir yıla yayılan sürede ödeniyor. Destekler bu süreçte yaşanan enflasyon ile eriyor. Çiftçinin eline geçmeden getirisi düşüyor. Destekler hasat döneminde verilmelidir. Destekler artırılmalıdır. Çiftçilerin borçlarını ödeyememesi durumunda, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği tehlikeye gireceği de unutulmamalıdır. 21 üründe arz açığımızda dikkate alınarak bu bağlamda, tarım sektörünün desteklenmesi ve çiftçilerin borç yükünün hafifletilmesi için önlemler alınması gereklidir.” şeklinde konuştu.

Editör: Selim GÖKEL