Her yıl insan hakları günü kutlanır. Kutlanır ama insan haklarının ihlalleri ise farklı şekillerde sürüyor. Bir yandan kavramlar, sloganlar bir yandan uygulamalar.
 
ABD ve Avrupa, İnsan Hakları Günü maskesi ile kendini şirin göstermeye çalışıyor.
Dünya, İnsan Hakları Günü'nü kutlarken, işgalciler Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkede terör estirmeye devam ediyor. Yine birçok ülke ise doğal felaketlerden dolayı açlık ile savaşırken, Birleşmiş Milletler bunları görmüyor. Emperyalist ülkelerin ayak oyunları yüzünden de birçok ülkede iç savaşlar devam ediyor. Silah piyasasını elinde tutan emperyal devletler, terörü kendileri meydana getirerek rant elde ediyor.
 
İnsan hakları ihlallerinin, baskıların, dayatmaların, işkencelerin ve ölümün reva görüldüğü halkların başında ise, Müslümanlar geliyor...
 
İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine İnsan Hakları denir.
 
İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayırımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet, özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır.
 
İnsanlara insan oldukları için sahip olmaları gereken bir takım hakların bulunduğu fikri ilk kez İngiltere'den ortaya atıldı.19. Yüzyılda Amerika ve diğer bir çok ülkelere yayılan bu fikir akımından sonra 1789 Fransız İhtilali Avrupa'da insan haklarının kabul edilmesini ve uygulanmasını sağlamıştır.
 
Barışı ve güvenliği sağlamak amacıyla 24 Ekim 1945'te Birleşmiş Milletler Örgütü kuruldu. BM; 10 Aralık 1948İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul ve ilan etti. tarihinde
 
İnsan Hakları Beyannamesi 30 maddeden oluşmuştur. Bu beyanname insana değer veren, özgürlük, eşitlik tanıyan duyurudur. 10 Aralık ile başlayan hafta Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde İnsan Hakları Haftası olarak kutlanır. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, insan hakları konusuna tam bir tanım amaçlayarak hazırlanmıştır. Esas amaç, bu tanıma uyan insan haklarının hiçbir tereddüde meydan vermeden uygulanmasıdır.
 
İnsan hakları ile ilgili bir başka çalışma Fransız İhtilali zamanında yapılmış ve 1789 yılında İnsan Hakları Bildirisi yayımlanmıştır.
 
Bütün bu çalışmalar insanların daha çağdaş yaşama isteğinin birer ürünüdür. Zamanında insan haklarının tam ve hiçbir ayrım yapmadan korunmaması bu zorunluluğu kaçınılmaz kılmıştır. Sözde var olması, tam uygulanmasını sağlamamıştır. Yapılan eksik uygulamalar, insanın insana yaptığı eziyetler insan kişiliğini zedeler olmuştur.
 
Bireysel karşı koymalar etkili olamamıştır. Bu sebeple tam bağımsız ülkelerde yaşayan insanların haklarının, artık devletleri yönetenlerin güvencesi altında olması fikri ağırlık kazanmıştır.
 
İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır.
 
2010 yılında dünya, bu amaçlarla düzen hala oluşturamadı.
ABD işkence üslerinde binlerce esire hukuk yok, hukuk dinlenmiyor..
Suriye’de iç savaş teşvik ediliyor.
Mısır karıştırılıyor.
Irak'ta işgal devam ediyor, katliamlar sürüyor.
Pakistan, bombalanıyor yüzlerce insan öldürülüyor.
Çin işgalindeki Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik baskılar devam ediyor.
İngiltere Kongo'da iç savaş peşinde.
Afganistan'da emperyal NATO terörü ve işgali sürüyor.
Afrika açlıkla savaşıyor.
Keşmirliler direniyor.
 
Türkiye'nin insan hakları konusunda ne durumda olduğu ise ortada! Herkes kendine göre yorumluyor. Ne diyelim ki!
 
GüNüN SöZü: İnsana insan gözüyle bakmayanlar, hayvani duyguları gelişmiş varlıklardır.