Geçimlerini sürdürebilmek için ekim ve hasat zamanı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden, aileleri ile Niğde’ye çalışmaya gelen aileler evlerinden kilometrelerce uzakta Niğde’de ekmek mücadelesi veriyorlar.

Burada yaşayan aileler günün ilk ışıkları ile birlikte tarlada çalışmaya başlarken akşam saat 17.00 sıralarında tekrar çadırlarına dönüyorlar. Memleketlerinden uzaklarda yaklaşık 6 ile 7 ay boyunca uzaklarda Niğde’de tarlalarda çalışarak ekmek paralarını kazanıyorlar.

Şanlıurfa ilinden yaklaşık 550 kilometre uzaklıktan Niğde’ye ekmek parası kazanmak için Niğde’ye gelen Mehmet Sagar; “ yılın belirli aylarında Niğde’ye geliyoruz ve çalışıyoruz. Her yıl 6 ay gibi bir süre buraya geliyoruz ve ekmek parası kazanmak için sıcak havada güneşin altında çalışarak ekmek parası kazanmak için mücadele ediyoruz. Evimizden Nisan ayı gibi ailecek çıkarız ve Eylül yada ekim ayı gibi tekrar geri evimize gideriz. Niğde ile Şanlıurfa arası yaklaşık 550 kilometre gibi bir uzaklıkta çalışmak için geliyoruz. İş yok değil iş beğenmemizdik var. Biz aile olarak sıcakların altına çalışıyorsak iş var” dedi.

Yarım asırı geçkin Semercilik yapıyor Yarım asırı geçkin Semercilik yapıyor

Şanlıurfa ilinden Niğde’ye tarım işçisi olarak çalışmaya gelen Mustafa Ekler; “ Biz Niğde’ye geliyoruz turşu fabrikasından sonra patates tarlalarına çalışmaya devam ediyoruz. Niğde’de üretilen meyve ve sebzeler bizim emeğimizle işleniyor ve toplanıyor. Şanlıurfa ilinde işçilik yok orada hep tarım aletleriyle yapılıyor. Şanlıurfa ilinde buğday ve pamuk üretimi yapılıyor onlarda tarım aletleriyle toplanıyor ama Niğde’de meyveler genellikle işçilikle yapılıyor. Bizde nüfus çok ama Niğde’de Nüfus az iş çok. Şanlıurfa’da bir ailede 5 çocuktan aşağıya çocuk oldu mu bunun çocuğu yok derler. Bizlerde çocuk sayıda 5 ile 12 arasında değişir ve ondan dolayı iş yok.  Bizler yaklaşık 5 ile 6 ay gibi evimizden uzaklarda ekmek parası mücadelesi vermeye devam ediyoruz. Burada yaz aylarında çalışıp kışın ise memleketimizde ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” diye konuştu.

D S C 7015

D S C 7017

Editör: Selim GÖKEL