Seçim yaklaşıyor, Niğde’nin üç vekilliği için, Aday adayları alttan alta nabız yokluyor, kulis yapıyorlar, en hareketli parti yine Ak Parti, hareketli diyoruz, hem aday adaylarının çokluğu ile dikkat çekecek, hemde aday adaylarının birbirlerine çelmeleri ile şimdiden dikkat çekiyor.
Niğde’den çok farklı isimlerin adaylıkları söz konusu olacak, kimisi gerçekten adaylığı düşünüyor, kimisi ise mevcut kariyerini, koltuğunu bir üste taşımak, kendine alan açmak için aday adaylığını düşünüyor.
Hatta bazıları da “ben-benim dediğim aday olmazsa”, stepne aday adayları bile düşünülüyor. Kimisi Ankara’da , kimisi İstanbul’da, kimisi Çankaya’da, kimisi de okyanus ötesinde-n kulis peşinde…
İktidar partisi olmak böyle bir şey…
Niğde geneli son yerel ve genel seçimlerde Ak Parti’den yana tavır aldı. Ardından referandum da Türkiye ortalaması yakalandı. Bunu herkes Niğde için bir şans olarak düşündü.
Ancak bu, şans ise… iyi kullanıldı mı? Değerlendirildi mi?
Bu konuyu ayrıntıya girmeden, sadece Ak Partili Belediyeler açısından belli konularda bakalım.
Bor Belediyesi, Bor’a biraz estetik kazandırmakla, sosyal konularda birkaç faaliyet ile, pazarın üzerini kapatmakla, ne genel seçimlere, nede peşinden yerel seçimlere rahat girebilir. Oysa yerel seçimlerde çıta çok yüksekte tutuldu. İnsanlara umut dağıtıldı. Bu gün itibari ile bir çok kişinin ve benim de umudum kalmadı. Rutin bir belediyecilik haricinde bir şey yapılmıyor… yapılamıyor… üzülüyorum.
Burada Bor Belediyesinin mevcut personel kadrosunun yetersizliği, siyasi ve belediye yöneticilerinin ufku, ekip ve paylaşım eksikliği, gibi konuların etkisi ile Bor un zamanı ve sözde şansı harcanıp gidiyor.
Bir başka Ak Partili belediye ise Altunhisar; sadece Toki evleri ile övünebilen bir Belediye Başkanı, geçen hafta basın açıklamasında; İlçede görev yapan 150 memurun, Altunhisar’da ikamet etmediğini, uygulanmayan yasaya atıfta bulunup sorunun çözümünün de mülki amirlerde olduğunu söylüyor. Memurları bir nevi mülki amirlerine şikayet ederek aczini ve farkını ifade ediyor. İşin ekonomik boyutu düşünülüyor ama memurun neden gittiği yada ağızlarda sakız olmuş “en! ileri demokrasi” unutuluyor.
Çamardı’ya bu yıl ancak üç kez gidebildim… Balık tadından ve doğanın güzelliklerinden başka bir şey hissetmedim!
Ak Partili, Bahçeli Belediyesi için sadece Köşk yeter. “bundan bir ay kadar önce piknik sezonu geçmiş olduğu halde, Bahçeli’den ekmek, zeytin alıp arkadaşlarla Köşkdeki banklarda atıştırıp araçla yolumuza devam edecektik. Bir görevli burada ücretsiz oturamayacağımızı belirti, ücret talep etti. “Sezon geçmiş, kimse yok, sadece beş dakika atıştırıp gideceğiz… sizin değil Romalıların yaptığı, Roma havuzundan çok uzağız, buradan görünmüyor bile, isterseniz havuza sırtımızı dönelim ” lafları etkili olmadı. Zeytini , ekmeği topladığımız gibi oradan ayrıldık. Bu konuda zaten çok şikayet almıştık. Türkiye de başka bir yerde böyle bir uygulama olamaz… Ama Bahçeli belediyesi böyle sözleşme yapmış!. Yılların köşkünü halka kapattı!.
Kapanan sadece Köşk mü? Kemerhisar Belediyesi‘nde ise yüzyıllık İçmece bu dönem kapandı… Yazın görüş sorduğumuzda Sağlık Bakanlığından onay bekliyoruz, yakında açılacak denilmişti… Kemerhisar hep aynı… sadece Kemer…
Ak Parti Ulukışla İlçe Başkanı Hacı Mehmet Büyükdikmen'in geçtiğimiz hafta şöyle bir basın açıklaması oldu. “ Ulukışla’nın geri kalmasının en büyük nedeni iktidara her zaman muhalefet olmasından kaynaklanıyor” dedi.
Ulukışlalılar üzülmesin… Çiftlikliler hayıflanmasın…
Bor İlçesi iktidardan yana da ne oldu?
Yıllardır oyunu iktidardan yana kullanan Altunhisar da neler yapıldı?
Başbakan Erdoğan’ın da dediği gibi, yıllar sonra “ Niğde, Ak Belediye “ oldu da ne oldu?
“Alt yapı da büyük işler yaptık” denildi. Vatandaşlar son çare sitemize başvurdu, haber yaptık. Bir ayı aşkın zamandır Eski Kayseri yolu üzerinde kanalizasyon logorı taşıyor, atık sudan öte, ilgisizliğin şikayetini yapıyorlar.
Ağaçlar geceleyin 2’de kesiliyor, vatandaş kestirmemek için Belediye işçileri ile tartışıyor, mahkemelik oluyor. Hayvan severler kaç kere belediyeyi mahkemeye veriyor. İddia ediyoruz Niğde’nin havası kirlilik bakımından sınırların çok üzerinde. Efendibey Kentsel Dönüşüm projesi imzalandı, ama görülmüyor. Trafiği rahatlacağız denildi, Hüdavent Hatun otoparkına bankalar caddesinden giriş yapıldı çözüm olmadı. Niğde’nin trafiği korkunç içinden çıkılmıyor. Kaldırım belediyeceliği devam ediyor, hastene caddesindeki sağlı sollu yeni yapılmış kaldırımlar söküldü yerine parke türü renkli kaldırım taşları döşendi. Bir çok kavşaktadaki bayrak direkleri söküldü. Şehirde köklü değişiklik yapacak büyük bir proje için kazma vurulmadı.
Yalnız, turizm ve kültür konularında proje ve faaliyetlerinin hakkını vermek lazım. Ama bunu söylerken de şehir konferanslarının son 7. ve 8. ‘sinin konuklarını göz ardı edemem. Konferansın konuşmacıları, gazeteci-yazar Mehmet Altan ve Mümtaz Türköne’nin bölücü örgüt, sözde kürt devleti, kürtçülük, türklük kavramı gibi daha bir çok konuda tepki çeken yazı ve çıkışları nedeni ile bu şahısların, Belediye çerçevesinde değilde bir dernek, vakıf adı altında nemalandırılması! daha uygun olurdu. Bu gidişle 9. Şehir konferanslarında pkk ‘yı savunan yazar çizer göreceğiz. Bir yanda Bor yolunda bir bulvara, Alparslan Türkeş Bulvarı tabelası asmak, diğer yanda büyük bir kesim tarafından bölücü ve gayri milli görüşleri ile tepki toplayanların ödüllendirilmesi…
İyi şeyler yapılmıyor mu? Elbette yapılıyor. Onları da zaten, oluşturduğu basın bürosu ve muhabirleri! ile belediye faaliyetlerinin reklamını çok güzel yaptığınıda belirtmezsek haksızlık olur.
Aslında, en organize ekip, en büyük bütçeli, ve en teknik belediye Niğde Belediyesi olduğu halde, sıradanlığın altını yaşıyor, yaşatıyor.
Zaten, Başkan Faruk Akdoğan’da, partisinin bir toplantısında, şikayetini, tedirginliğini (bence bahanesini) isim vermeden vekillerini şikayet etti, toplantıdaki bu çıkışı partilileri şaşırtmış ve alkış almıştı.
Belediyelerin vekillerden, vekillerinde bazı Belediye Başkanlarından şikayetleri, serzenişleri, küslükleri, soğuklukları bariz belli. Bu olay adaylık sürecinde vekillik ütopyası ile daha da nüksedecek diye tahmin ediyorum.
Niğde’deki Ak Partili belediyelerin, hükümetin performansına yetişemedikleri görülüyor. Doğru yada yanlış hükümetin uygulamalarının hızına yetişmeleri imkansız gözüküyor. Oysa seçimlerde “Niğde makus tahilini kırdı” demişlerdi.
Öyle anlaşılıyor ki Belediye yönetiminin, iktidarla, muhalefetle, isimle, Niğdeli, Borlu, Eskigümüşlü yada dışarıdan olmakla bir ilgisi yok… Borluluk yada bilmem nerelilik belediye başkanlığı yapmıyor.
Olay tamamen yerel siyasetçilerin kapasite, ufuk, düşünce ve ekipleri ile ilişkili…
Bu seçimde Ak Parti’yi çok konuşacağız…
Bir başka konuda görüşmek üzere… Sağlıkla Kalın…