Haber: Selim GÖKEL

1944 -1946 yılları arasında TBMM 7. Dönem Niğde Milletvekilliği yapan yahudi asıllı Prof. Abraham Galante   eğitimci ve siyaset adamı. Sonradan soyismine "Bodrumlu" ekletiyor.  Bir çok yerde yaşamış ve o bölgelerle ilişkili  kitaplar yazdı. 1951 yılında Tan Matbaasında yayınlanmış Niğde ve Bor Tarihi isimli kitabıda bulunuyor. Bu kitabın Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi'nde olduğu belirtiliyor. 

Bir çok kitabı olan Prof. Avram Galanti'nin yaşadığı merkezlerden,  Ankara Tarihi, Bodrum ve Niğde ve Bor Tarihi üzerine kitapları var. 

Galanti'nin kitaplarından birisi de Bodrum Tarihi üzerine, kitap Bodrum Belediyesinin katkıları ile tekrar günümüz dili ile sadeleştiriliyor. Bodrum tarihine katkılarından dolayı geçtiğimiz günlerde Bodrum Belediyesi Prof. Abraham Galanti Bodrumlu'nun bir büstünü şehrin merkezinde yapılan törenle açtı. 

BÜST YAPTIRMAYIZ DA... KİTABI GÜN YÜZÜNE ÇIKARILABİLİR

Açık kaynaklarda 1951 yılında Tan Matbasınca yayınlanan "Niğde ve Bor Tarihi" isimli Avram Galanti'nin kitabının varlığı ve içeriği hakkında, Niğde ve Bor İlçemizin tarihini araştıran, şair yazar Mehmet Baş'tan kitap ile ilgili bir araştırma yazısı bekliyoruz.

AVRAM GALANTİ BODRUMLU KİMDİR?

Avram Galanti veya Abraham Galante (4 Ocak 1873, Bodrum, Muğla - 8 Ağustos 1961, İstanbul), Türk eğitimci, siyaset adamıdır. Soyadı Kanunu ile Bodrumlu soyadını almıştır.

1915 ile 1933 yılları arasında Darülfünun'da eğitimci ve profesör olarak çalıştı.

1944-46 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi listesinden T.B.M.M. 7. Dönem Niğde milletvekilliği yaptı.

Rodos Rüşdiyesi ve İzmir Sultani İdadisi'nden mezun oldu. Rodos'ta öğretmenlik ve adalardaki Yahudi ve Türk okullarında maarif müfettişliği yaptı. Daha sonra, İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katıldı ve cemiyetin aktif ve ileri gelen elemanlarından biri oldu. Akademisyenlik yaptı. Cumhuriyetle birlikte kültürel devamlılığı savunduğu ve Harf ve Dil Devrimlerine karşı çıktığı için üniversite kadrosunun dışında kaldı. Daha önce de Çağlayan dergisinde alfabe tartışmaları üzerine yayımladığı makalesinde bunun zararlı sonuçlarına değinmişti (1925-1926).[1] Galanti 1943 yılına gelindiğinde ise Niğde'den milletvekili seçildi. 1961 yılında hayatını kaybetti.

Galanti, aynı zamanda yabancı dilde eğitime karşı çıkanların da öncüsüdür. Galanti, bu konuda yazdıkları bağlamında yabancı dilde eğitimi ilk eleştiren ve karşı çıkan kişi olarak bilinir. Döneminde önemli fikir ayrılıklarından biri de Latin harflerine muhalif olmasıdır. Türkiye Musevilerinin Türkleşmesini de savunmuştur.

Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi sona erdi Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi sona erdi
Editör: TE Bilişim