Kentsel ve kırsal yapılaşma ile modern kent görünümüne sahip, güçlü ekonomisi ile gelir dağılımındaki farklılıkların en aza indirildiği,  bir Niğde…

Tarım ve tarıma dayalı sanayide Türkiye de ilk on içerisinde yer alan, süt sığırcılığı ve en az dört üründe ülke genelinde öncü, patates ve elmada dünya çapında marka değeri yaratabilmiş, bir Niğde…

Sanayide ileri teknolojilerin kullanımı ile ülke genelinde marka değeri yaratabilmiş ürünlerle yatırımcılar için cazibe merkezi olabilecek, bir Niğde…

Aladağlar ve Bolkarlar ile dağ, Gümüşler Manastırı ve Tyana ile kültür, Çiftehan ile sağlık turizminde Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerini bünyesinde barındırabilecek, bir Niğde…

Kültürel ve sosyal değerlerine sahip çıkan, sağlıklı bireylerin yaşadığı, kentteki bireylerin toplum ile bütünleştiği, mutlu ve güçlü ailelerden oluşan, bir Niğde…

Güneş enerjisi ve jeotermal kaynaklarını verimli kullanan, kalsit ve ürünlerinde ülke de lider konumunu pekiştiren, bir Niğde…

Kaliteli eğitim altyapısı ve güçlü üniversitesi ile model eğitim kenti olacak, bir Niğde…

Evet… Niğde’nin değişen dünya şartlarına uyum sağlayıp,  önünü görerek geleceğe daha sağlam adımlar atabilmesi için, okyanusa açılan gemi gibi bir pusulaya ihtiyacı vardı. Kentteki  bireyleri ortak amaç etrafında toplayarak, oluşan sinerjiyle, karşılaşılan problemler nezdinde ortak akıl oluşturup, bir yol haritası eşliğinde yola çıkma zorunluluğu, inkar edilemez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyordu.

Nitekim bundan yaklaşık 2,5 yıl önce böyle bir yol haritasının gerekliliğine inanan Başta Niğde eski Valisi Sayın Necmeddin Kılıç ve Rektör Sayın Adnan Görür öncülüğünde, ilimizin;  kısa, orta ve uzun vadede ki gelişimi ve vizyonunu ortaya koyup karşılıklı değerlendirmesini ele alacak, ciddi bir çalışmaya ihtiyaç vardı. Bu çalışmayla doğru analiz, doğru planlama ve tavizsiz uygulamayla hedeflenen durumlar daha açık ve net şekilde ortaya konularak, ulaşılabilir hale gelecekti.
Nihayetinde ilmek ilmek örülerek ortaya getirilen, her safhası emek ve çaba içeren, içinde bilimsel metot ve uygulamaları barındıran, makro anlamda ülkemizin, mikro anlamda da Niğde’mizin daha ileri seviyelere taşınıp, kentsel refaha ulaşmasında etkin anahtar rol oynayacak tam teşekküllü kapsamlı bir çalışma olan, Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP), bizlerle buluştu.

Valilik öncülüğünde ve üniversitenin katkılarıyla oluşan bu planda Sayın Kılıç ve Sayın Görür’ün çalışmalarına ek, Valilik sorumlusu olarak Vali Yardımcısı Sayın Abdullah Uçgun ile Üniversiteden Prof. Dr. Sayın Selen Doğan ve ekibinin özverili çalışmalarını göz ardı etmezken, basım aşamasında Vali Sayın Peynircioğlu’nun titizliğini de bu satırlara eklemek boynumuzun borcu oluyor.

W. E. Gladstone “Dünya bütün gelişmesini, mevcut durum karşısında, kendilerini huzur içinde hissetmeyen insanlara borçludur” derken, her halde böylesine güzel bir çalışmaya da dikkat çekmek isterdi…

638 sayfalık Niğde İl Gelişim Planın da mevcut huzursuzluğu duyup, doğru şeyler yapma çabasında olanlara elbet teşekkür edeceğiz…

Ve…

Değerleri, tarihi mirası  ve huzurlu ortamı ile Anadolu’nun yaşam, eğitim ve kültür kenti profilini çizecek potansiyeli barındıran Niğde için…

Huzursuz olup, çalışacağız…