Niğde'de maalesef inovasyon yani bir yenilikçi düşünce gelişmiyor. İnsanlar riske girmek yerine denenmiş olanı denemeye devam ediyor. Biri bir işi tutturdu mu herkes aynı işi yapıyor. Sokakta mantar gibi çoğalan tavuk dürümcü telefoncu ve kafe sayısı bahsettiğimiz bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Burada Niğde ile ilgili çeşitli iş fikirleri sunmak istiyorum. Çoğunlukla kooparatifçilikle ve birlikte hareket edilerek yapılabilecek fikirleri sunacağım. Tabi bu fikirler tefeciler için değil gerçekten emeğe değer verenler için. Bu fikirler subjektif bir bakışın ürünü olduğu için bazılarına saçma gelebilir.
Herkesin bakışına saygı duyarım. Bakalım bu fikirler neymiş;
1- Dondurmacılar için büyük bir külah imalathanesi ve dondurma paketleme tesisi açılabiir.
2- Patates ekmeği ve cipsi markalaştırılarak üretimi ve dağıtım zinciri kurulabilir.
3- Büyük bir film platosu kurulup sinema endüstrisine kiralabilir.
4- Eski taş ocakları yeniden canlandırılıp yöresel taşlar dekoratif şekilde işlenerek inşaat malzemesi olarak satılabilir.
5- Yöresel şerbetler ve reçeller markalaştırılıp satılabilir. Örneğin; elma şerbeti, vişne şerbeti, kiraz reçeli gibi..
6- Bir yazılım üstü kurulup yazılım konusunda iş sahaları açılabilir.
7- Büyük bir macera ve adrenalin parkuru kurulup burada binicilikten banjee jumping'e kadar değişik etkinlikler pazarlanabilir.
8- Uygun pazarların bulunması ile yöresel halıcılık yeniden canlandırılıp bir istihdam kapısı açılabilir.
9- Aladağlar ve Bolkar dağlarına kongre turizmine yönelik yeni yatırımlar gerçekleştirilebilir.
10- İçinde çeşitli hobilerin yapılabileceği bir hobi evi açılıp burada araç gereç desteği sağlarak ve çeşitli eğitimler verilerek insanların hobi tutkularından bir pazar alanı oluşturulabilir.
11- Bir hurda aparatı tasarlanıp buraya atılan ürünlerin cinsi ve ağırlığı karşılığında insanlara kredi veya para verilebilir. Bu aparatlar ülke çapında dağıtılıp yerleştirilerek geri dönüşüm sektörüne modern bir çizgi getirilebilir
12- Bir organik ürünler borsası kurularak üretici ve tüketici arasında bir elektronik taban sağlanabilir. Bu yolla e-ticaret küresel ayaktan yerel ayağa kaydırılabilir.
13- Özel idarenin açtığı yer altı depoları gibi uygun bir alanda yeraltı kayaları kazılarak tüm Kapadokya'ya ve çevreye hizmet veren yeraltı otelleri açılabilir.
14- Kamuya ait boş araziler tarıma açılıp gübre ve tohum desteği ile "işle kazan" şeklinde bir proje ile tarım arazileri geçici olarak tahsis edilebilir.
15- Meyve ve sebzelerin hasat mevsiminde "gel dalından topla" şeklinde turistlik turlar yapılabilir.
16- Yöresel kesme taşlar kullanılarak bedesten benzeri otantik iş merkezleri kurulabilir.
17- Çeşitli tıbbi ve aramotik bitkiler anlaşmalı çiftçilere ürettirilerek elde edilen ürünler işlenip markalaştırılarak satılabilir.
18- Tcdd ile anlaşıp Doğu Ekspresi benzeri "Anadolu Ekspresi" adı altında bir tren turu ile daimi şekilde Niğde ve çevresi bir tur paket programına dahil edilebilir.
19- Yeni camping alanları oluşturup buralarda kamp turizmine yönelik istihdam sağlanabilir.
20- Gözleme Evim şeklinde bir fast food zinciri kurulup markaşma sağlabilir.
Bu konularda daha sayısız fikir üretilebilir. Önemli olan kalıplaşnış olanın dışına çıkmak ve yepyeni bir bakış geliştirebilmektir. Dünya sadece buradan veya çevremizden ibaret değildir. Sorunlar karşısında yeni çözüm yolları bulmak ve bir meslekte en iyi olmaya çalışmak memleketimize bir çıkış sağlayacaktır. Yoksa haset ve fitne deryasında boğulup gitmeye niye küstüğümüzü bile bilmeden kendimize ve çevremize küsüp gitmeye devam edeceğiz. Şehir nihayetinde taştır topraktır ve buraya asıl anlamını veren insandır. Önemli olan ise kendimizin farkına varabilmektir.