Niğde Valiliği koordinesinde, Ahiler Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan Niğde İli Turizm Master Planı yayımlandı.

Niğde Valiliği koordinesinde, Ahiler Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan Niğde İli Turizm Master Planı, 21 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyurulmuştu. Plan, Niğde’nin zengin kültürel ve doğal mirasını geleceğe taşıyacak projeler ve stratejilerle, ilin turizm potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde geliştirmeyi amaçlamakta.

Niğde İli Turizm Master Planı, Niğde'nin sahip olduğu kültür ve turizm varlıklarını öne çıkararak, bu değerlerin korunması ve turizm aracılığıyla ilin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, turizmden elde edilecek geliri artırmaya yönelik eylem planlarını ve paydaşlara yol gösterecek stratejileri içeren bu kapsamlı çalışma, ulusal ve yerel düzeyde tüm ilgili taraflar için rehber niteliğindedir.

Niğde Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Turizm Master Planı’nın, ilin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve sürdürülebilir bir turizm altyapısı oluşturmak için rehber niteliğinde olduğu ifade edildi. Plan kapsamında doğal güzellikler, tarihî mekanlar ve kültürel değerlerin turizme kazandırılması için detaylı analizler ve stratejik öneriler yer alıyor. Doğal Zenginlikler: Aladağlar Milli Parkı, Bolkar Dağları, krater gölleri ve yaylalar gibi eşsiz doğal alanların tanıtımı artırılacak. Kültürel Miras: Niğde Kalesi, Tyana Su Kemeri ve Gümüşler Manastırı gibi tarihi değerlerin korunması ve turistik cazibesinin artırılması sağlanacak. Alternatif Turizm: Doğa sporları, kamp turizmi ve agro-turizm gibi yeni turizm türlerine yönelik altyapı çalışmaları gerçekleştirilecek.

Niğde Belediyesi Şehir Tiyatrosu Köy Köy Mutluluk Dağıtıyor Niğde Belediyesi Şehir Tiyatrosu Köy Köy Mutluluk Dağıtıyor

Niğde İli Turizm Master Planı, Niğde ilinin öne çıkan kültür ve turizm varlıklarını ortaya koymakta, mevcut potansiyelin sürdürülebilir şekilde nasıl ortaya çıkarılacağına ve turizmin ilin sosyo ekonomik kalkınmasına nasıl katkı sağlayacağına dair sorumlu kurumlara ve diğer ilgili tüm paydaşlara bir yol haritası sunmaktadır. Plan ayrıca Niğde’de turizmden elde edilen geliri artırmak amacıyla sektörün gelişimini hızlandıracak ve ilgili ulusal ve yerel paydaşlara rehberlik edecek stratejileri ve eylem planını içeren kapsamlı bir belgedir. Plan, şehrin destinasyon ve turizm projesi geliştirme ve yönetme faaliyetlerinde yenilikçi, sürdürülebilir ve pro-aktif yöntemlerin tüm kurum ve kuruluşlarca benimsenmesini hedeflemektedir. İlin sahip olduğu kültür ve turizm potansiyelini sürdürülebilir, planlı ve programlı şekilde kullanmak ve turizmi bölge insanının refahına katkı yapan bir sektör haline getirmek için hazırlanan bu master plan; katılımcılık ilkeleri çerçevesinde Ahiler Kalkınma Ajansı uzmanlarından oluşan bir ekibin koordinasyonunda oluşturulmuştur. Ekip, anket, yüz yüze mülakat ve odak grup toplantısı gibi çeşitli yöntemler vasıtasıyla sektördeki aktörlerin, şehrin karar vericilerinin, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin öneri ve fikirlerini almıştır. Master plan sürecinde ilgili paydaşlara yüz yüze ve çevrimiçi anket düzenlenmiştir. 58 kurum yetkilisi ankete cevap vererek Niğde ili kültür ve turizminin mevcut durumuna yönelik tespitlere yer vermiştir. Yüz yüze mülakat sürecinde il genelindeki oteller, turizm acenteleri, seyahat acenteleri, turist rehberleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, belediyeler, ticaret ve sanayi odası, sektör dernekleri, esnaf odaları ve turizmle ilgili diğer özel şirketler gibi çok geniş tabanlı sektör paydaşları ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek, ilin turizmde mevcut durumu, sorunlar ve hedeflere ilişkin bilgiler temin edilmiştir” denildi.

Master (2)

Editör: Selim GÖKEL