Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, 2023 yılı içerisinde toplam bin 633 esnaf yeni kayıt yaptırırken, bin 301 esnafın iş bıraktığını belirtti.

2023’TE 332 YENİ ESNAFIMIZ OLDU

İŞKUR Niğde’de 10 ayda 2 bin 868 kişiyi iş sahibi yaptı İŞKUR Niğde’de 10 ayda 2 bin 868 kişiyi iş sahibi yaptı

NESOB Başkanı Alim Yeşil, esnaf odaları birliği bünyesinde 26 meslek odasının bulunduğunu belirterek, “Esnaf Odaları Birliğimizde 13 Niğde merkez ve 13 ilçelerde olmak üzere toplam 26 meslek odamız var. Üye bazında baktığımızda ise bu 26 meslek odasına kayıtlı toplam üye sayısı 12 bin 577’dir. Bu üyelerin 7 bin 302’si Niğde merkez, 733’ü Çamardı, 360’ı Çiftlik, 741’i Ulukışla ve 2 bin 778’si ise Bor’daki odalarımıza kayıtlı üyelerdir. 
2023 yılı içerisinde toplam bin 633 esnaf yeni kayıt yaptırırken, bin 301 esnafımız ise işi bırakmıştır. Yeni kayıt ile işi bırakan esnaf sayımız arasındaki fark 332’dir. Dolayısıyla 2023 yılı içerisinde 332 yeni esnafımız olmuştur” dedi.

KAYITSIZ ESNAF BIRAKMAYACAĞIZ

2024 yılında odalara kayıtsız esnaf bırakmayacaklarını belirten Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, “NESOB olarak 2018 yılından bu tarafa faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2024 yılında da esnaflarımızın meslek odalarına kayıtlarını devam ettirip, kayıtsız esnaf bırakmayacağız. Çünkü esnafın hem esnaflara verilen desteklerden faydalanabilmesi hem de ortak etik rekabetin oluşması açısından kayıtsız esnaf bırakmayacağız. Vatandaş işyeri açıyor ne maliyeye kayıt oluyor ne odaya kayıt oluyor bu durumda haksız rekabete neden oluyor. Bu yüzden esnafların odaya kayıt olmalarını sağlayacağız bunun için gerekirse cezai müeyyideleri uygulayacağız” şeklinde konuştu. 

PANDEMİDE KÜÇÜK ESNAF YARA ALDI

Yeşil, yoğun bir pandemi dönemi geçirildiğini ve bu dönemde küçük esnafın ciddi anlamda yara aldığını belirterek, “Biliyorsunuz yoğun bir pandemi dönemi geçirdik. Bu dönemde küçük esnaf ciddi bir yara aldı. Birde ciddi anlamda şu anda enflasyondan dolayı maliyet artışı yaşanıyor. Kira, personel, elektrik, doğalgaz vb. maliyetler ciddi anlamda artmış durumda. Esnafı satmış olduğu veya üretmiş olduğu ürün fiyatları ve maliyetleri ciddi oranda yükseldi. Ürüne ulaşım ve erişim zorlaştı. Esnafımız maliyet hesabı yaptığı azan zarar ediyor ve işini devam ettirmiyor kapatmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı. 

TARİFE BELİRLEME YETKİSİ ODALAR BİRLİĞİNDE

Küçük esnafın fiyat tarifesini verme yetkisinin NESOB’da olduğunu belirten Yeşil, “Küçük esnafın fiyat tarifesini verme yetkisi odalar birliğinde. Bu noktada esnafımız fiyat artışını bağlı bulunduğu meslek odasından talep eder, meslek odası da esnaf odaları birliğinden talep eder.
Biz bu talepleri değerlendirirken çevre illerimizi ve Niğde’ye yakın Niğde ile eşdeğer olan iller arasında esnaf odaları birliklerinin vermiş olduğu fiyat tarifelerini karşılaştırırız ve ona göre fiyatları belirleriz. Yönetim kurulunda almış olduğumuz fiyat tarifesi kararını verdikten sonra bu tarife hakkında belediye ve valiliğe bilgi vererek, vermiş olduğumuz fiyat tarifesini meslek odasına veririz ve meslek odaları da üyelerine dağıtır.  Fiyat tarifelerine uyulup uyulmadığı ve fiyat tarifesinin denetim ve ceza uygulama yetkisi bizde değil. Bu denetimler zabıta ekipleri veya ticaret müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Sonuç itibariyle biz esnafımıza ceza yazmak için değil hizmet etmek için geldik, ceza yetkisi bizde değil” şeklinde konuştu.

ÜLKEDE HER AY 9 BİN ESNAF KEPENK KAPATIYOR

Yüksek enflasyon yurttaşın alım gücünü eritirken, girdi maliyetleri yükselen esnaf işlerinin kapısına kilit vurmaya başladı. Kapanan iş yeri sayısı geçen yıla göre yüzde 20 arttı, yılın 8 ayında 71 bin 500 esnaf kepenk kapattı. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2023’ün ilk 8 ayında kapanan iş yeri sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdi. 8 ayda 71 bin 500 esnafın kepenk kapattı.

alim yeşil-2

Editör: Selim GÖKEL