Niğde de Selçuklu dönemini yansıtan eski el dokuma halılar 21. Yüzyılda rağbet görmese de vatandaş ve esnaf eski halıları hala kullandıklarını ve daha kaliteli olduğunu söyledi. Özellikle el dokuma halıları manevi olarak değerini korumakta.

Tarihi Çeşmeye sprey boyayla zarar verdiler Tarihi Çeşmeye sprey boyayla zarar verdiler

Niğde de halıcılıkla uğraşan Yıldırım Beyazıt Düzyol, ‘’El dokuma halısı daha kaliteli, işçilik ve malzemesi olan eski halılar sağlık açısından önem alır. Yün halılar insanın stresini alır. Mobilyalardaki açık renge yönelim halıya da yansıdı. Eski halılarımız genelde lacivert ve bordo zemine kurulu olurdu. Yerini pastel ve doğal renkler yer aldı.’’ dedi

Büyük göçebe Türk halklarının geleneklerinden ortaya çıksa da, Türk halısı, Acem halısı gibi, ortaçağ Selçuk döneminde çok yönlü bir şehirsel görünüm alarak, büyük atölyelerde saraylara verilmek ve ihraç etmek amacıyla üretilmeye başlandı. Erken Osmanlı İmparatorluğu döneminde birçok tasarım türünde olgunluk dönemine ulaştı ve bugünkü çoğu modern üretim, özellikle ihraç etmek amacıyla, o dönemin tarzına uygundur. Türk (ayrıca Anadolu olarak ta biliniyor) halı ve kilimleri Anadolu'nun birçok yöresinde farklı ve kendine özgü türlerde üretilmektedir. Bu türler arasında önemli farklılaştırıcı özellikler: kullanılan materyal, imalat yöntemi, kalıplar ve motif, coğrafya, kültürel kimlik ve kullanılış amacıdır.

Editör: Selim GÖKEL