Türkiye'de beyaz lahana üretiminde Samsun’dan sonra ikinci sırada yer alan Niğde'de turfanda lahana hasadına başlanıldı. 25 köyde üretimi yapılan Beyaz lahana tarlada 10 ile 15 TL arasında, kırmızılahananın kilosu ise tarlada 8 ile 10 TL arasında alıcı buluyor.

Lahana üretimde Türkiye'de ikinci sırada Niğde’nin yer aldığını belirten Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Niğde'de geçen yıl yaklaşık 19 bin 440 dekar alanda ekimi yapılırken 132 bin 130 ton lahana hasadı yapıldı. Ekim alanlarımız geçen yıla oranla azalırken 18 bin 740 dekar alanda bu yıl lahana dikimi yapıldı. 2024 yılında 18 bin 740 dekar alanda dikimi yapılan ve hasadına başlanılan lahanada bu yıl 132 bin 155 ton çıkmasını tahmin ediyoruz” dedi.

Bankaların ardından döviz büroları da 50 ve 100 doları almıyor Bankaların ardından döviz büroları da 50 ve 100 doları almıyor

LAHANA ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE İKİNCİYİZ

"Beyaz lahanada Türkiye'nin üretiminin yaklaşık yüzde 19’unu Niğde karşılıyor diyen Baş; “ lahana üretiminde Samsun'dan sonra ikinciyiz. Bor ilçemiz ve Ulukışla ilçemizin köylerinde yoğun olarak üretiliyor. İlimizde üretilen lahanalar Bosna Hersek, Arnavutluk ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor. İnşallah bu yılı için hem yerel piyasamızda hem ihracat noktasında ümitliyiz" diye konuştu.

25 KÖYDE 900 ÇİFTÇİ LAHANA ÜRETİMİ YAPIYOR

25 köyde 900’e yakın çiftçinin beyaz lahana üretimi yaptığını ifade eden Baş, Ulukışla ve Bor'un köylerinin toprak yapısı, lahana yetiştirmeye çok uygun. Kırmızılahananın kilosu şuan itibariyle 8 lira ile 10 lira arasında tarlada alıcı bulurken, Beyaz lahananın tanesi ise 10 lira ile 15 lira arasında satılıyor. Lahana bölgemizde diğer kentlere göre erkenci yetişiyor. Ayrıca güzel tarafı iklim ve toprak şartları nedeniyle kademeli hasat yapılabiliyor. Bu sürede piyasaya uzun süreli ürün gönderildiğini belirtti.

Lahana1