Niğde genelinde son yıllarda alım satımı yapılan arsalar kazanılan yüzbinlerce lira birçok kişinin bu sektöre yönelmesine neden olurken merkeze yakın noktalardaki tarım arazileri bile yazlık ev ve villa kent olarak satılmaya başlandı.

TARIM ARAZİLERİNİ YOK EDİLMEYE BAŞLANDI
 Niğde’de son yıllarda hobi bahçelerine olan ilgi ve müstakil yapılaşma çabası köy ve kasabalardaki tarım arazilerini de yok etmeye başladı. Özellikle 6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük depremlerin ardından mali olarak güçlü olan kişiler Niğdelilerin merkez başta olmak üzere köy ve kasaba sınırları içerisinde villa türü evler yaptırma çabaları tarım arazilerini tehdit etmeye başlarken bu işten yüzbinlerce lira kazanç elde edenlerin ne kadar vergi ödedikleri ise tartışılmaya başlandı.

TAŞIMIZ TOPRAĞIMIZ ALTIN OLDU
Taşımız toprağımız altın oldu ama bu altının sahipleri vergi dairelerinde göremiyoruz diyen vatandaşlar, “Niğde son yıllarda parası olana milyonlarca lira kazanç kapısı aralayan bir il oldu. Bu ilde konut veya arsa stoğu yaparak birçok kişi son 2-3 yıl içerisinde servetlerini katladılar.
Merkezde bulunan arazileri alıp satmayla işe başlayan bu kişiler merkezdeki arsaları değerinin 3-5 katına yükseltince şimdi gözlerini merkeze yakın olarak tabir edilen kasaba ve köylere diktiler.
Şu anda merkezi çevreleyen birçok köy ve kasabalara gözlerini diktiler. Merkezi çevreleyen birçok köy ve kasabada araziler “villaya uygun” ya da yatırımlık sloganlarıyla satılmaya devam ediyor. Bu arazilerin bazıları tarım arazileri. Bu tarım arazilerinde çok hızlı bir şekilde yapılaşma var. Bu alanlar kontrol altına alınmalı” dediler.

VERGİ VERİYORLAR MI?
Vatandaşlar bu işlerden kazanç elde edenlerin ne kadar vergi ödediklerini merak ettiklerini belirterek, “Bununla beraber bu işlerden yani otomobil ticaretinden, inşaattan ve arsa alım satımlarından kazanç elde edenlerin kaç tanesi bu gelirini vergi dairelerine beyan ediyorlar. Bunların hiçbirinin isimlerini açıklanan rekortmenler listesinde göremiyoruz. Bu ilde yılda milyon liralar kazanan insanlar asgari ücretli bireyler kadar vergi ödemeden günlerini gün ediyorlar.
Altlarında 5-10 milyonluk otomobillerle gezenlerin kaç tanesi vergi dairesinin kapısından geçiyor. Vergiyi tabana yaymak diye bir cümle duyduk sayın bakanımızdan ama tabanda sadece dar gelirli vergi öderken gerisi hiç ortada yok.


 Niğde’de Sazlıca, Aktaş Kasabası, Fertek Mahallesi, Yeşilburç Köyü başta olmak üzere merkeze yakın köy ve kasabalardaki arazilerin durumuna bakanlar ne demek istediğimiz daha iyi anlayabilir. Durumu özetlersek, Niğde’de arsa ve konut sıkıntısından önce bu arazi ve konutları çok defa el değiştirerek fiyat şişirme ve haksız kazanç sorunu var” dediler. 

Niğde Belediyesinin Ne Kadar Borcu Var ? Niğde Belediyesinin Ne Kadar Borcu Var ?

Editör: Selim GÖKEL