Geçtiğimiz günlerde İl Trafik Komisyonu toplandı ve ilçe ve kasaba otobüslerinin şehir merkezine girişinin yasaklanması planlanıyor, yani kamuoyu hazırlanıyor. Bu tür günü kurtarma tedbirlerine, şehir merkezinde sarı çizgilerle ayrılmış araç park alanlarının bisiklet yolu olarak tahsis ve teşvikleri de eklenebilir. Geçici çözümlere daha çok seçenek eklenebilir.
Niğde’de yolcu ve yük taşımacılığı konusunda, hem zaman, hem de ekonomik kaynak kaybı büyük. Bugün dünyada en değerli varlıklar enerji ve zaman.
Niğde’nin trafik sorunu üç şekilde çözülebilir.
Birincisi…
Niğde’nin şehir merkezi diğer illere nazaran çok küçük. Şehir farklı alanlara doğru büyüyemedi, taşınamadı. Doğal olarak da trafik yayılamadı. Alternatif yollar üretilemedi. Bunun sebebi ise, yıllardır hem ülke ve hem yerel iktidarda bulunan milletvekili ve yerel siyasetçilerinin bariz yetersizliğinden, isteksizliğinden kaynaklanmakta. Şehir merkezine alternatif yerleşim yerleri oluşturulursa bir nebze çözülebilir.
İkincisi…
Niğde’nin ulaşım konusunda bence en büyük sorunu, aynı bölgede veya yol üzerinde bulunan ilçe, kasaba ve köy otobüslerinin aynı güzergahlarda olmasına rağmen birbirlerinin yolcularını alamamaları. Bu da ülke kaynaklarının israfına neden olduğu gibi büyük zaman kaybına da yol açıyor.
Hazırlanacak proje, bu konudaki mevzuatın değiştirilmesi ile yapılan planlama ve istatistik çalışmaları neticesinde belli yerden, belirli saatlerde, belirli merkezlere oluşturulacak hatlar ile uygun şekilde araçlarla taşımanın sağlanması gerekir. Örneğin, yapılacak araştırma ve istatistiklere göre Niğde’den çıkacak bir araç Toki, Bor, Kemerhisar, Bahçeli, Ulukışla ve Çiftehan’a kadar gidebilmesi sağlanabilir, yolcu sayısı ve yerleşim yerlerine göre de express ulaşım sağlanabilir. Bu örnek, Çamardı, Altunhisar ve Çiftlik köy ve kasabalarına da düşünülebilir. Niğde genelinin tamamını içeren, kapsamlı bir trafik ve taşıma planı düzenlenebilir.
Üçüncüsü…
Niğde Trafik sorunu için bir başka önemli çözüm seçeneği ise hafif raylı sistem…
Öncelikle ; Nevşehir – Niğde yol ayrımından başlayan, Aktaş Kasabası, Gümüşler, Ata Sanayi bölgesi, Niğde şehir merkezinde eski sanayi bölgesi, Selçuk Mahallesi , Üniversite Yerleşkesi, Toki, Bor, Kemerhisar, Bor OSB, Kızılca, Çukurkuyu, Altunhisar arasında yapılacak planlama, istatistik ve araştırmalar neticesinde hafif raylı sistem kurulması, Bu sistem hem Niğde’nin trafiğini kalıcı olarak rahatlatır. Hem de Niğde’nin ve ülkemiz ekonomisi için büyük fayda sağlayacaktır.
Bu konuda uzman değilim sadece Niğde trafiğinin sorunu yaşayan bir vatandaş olarak bu çözümler üzerinde çalışılarak geliştirilebilir diye düşünüyorum.
Niğde’nin trafik sorunu çözülür. Niğde’nin asıl sorunu toplumsal isteksizlik ve başarısız siyasi irade. Bu sorunlar, bence trafik sorunundan daha büyük ve kronik bir sorundur. Bunun çözümü de mümkündür...