Bor İlçesinin en büyük sorunu nedir? diye kime sorsanız en başta “motosikletli sürücüler” cevabını alırsınız.
Yılda onlarca kişi motosiklet yüzünden yaşamını yitiriyor.
Yılda yüzlerce kişi motosiklet kazasından sakat kalıyor.
Motosiklet Bor İlçesinde adeta bir kültür oldu. Genci ve yaşlısı da biniyor.
Eskiden daha küçük, fazla hız yapmayanlar kullanılırken, teknolojinin gelişmesi ile motor gücü kuvvetli, yüksek hız yapabilen motosikletler caddelerde cirit atıyor.
İlçede motor satışları bir çok ilden daha fazla düzeyde, motosiklet tamirciliği ve modifiye işi yapanlarda hayli fazla.
Bor Belediyesi bu yıl, son 30 yılda atılan asfalttan daha fazlasını tesis etti. Ana caddelerin yanında tali caddeler de beton asfalt oldu. Modern, cıncık gibi yollar motosiklet sürücülerinin hız tutkusunu daha da kamçıladı.
Geceleri eksozu açık motosikletlerle sürü halinde yarışlar yapılıyor. Gürültüyü pvc pencereler bile önleyemiyor.
Gündüzleri lise çevrelerinde fiyakalar atılıyor.
Motosikletin çokluğuna rağmen, bisiklet kullanım oranı ise çok düşük…
Bor ilçesinde caddelerde park halindeki araç sorunun yanında, araç kullanırken sağınızdan, solunuzdan, ters yoldan, karşınızdan, her an bodoslama gelen bir motosiklet sürücüsü ile karşılaşabilirsiniz.
Başka şehirlerden Bor İlçesine gelenlerin en çok dikkatini çeken konu motosikletlerin çokluğu oluyor. Ankara’da yıllarca taksicilik yapıp, Bor ilçemize yazları tatile gelen İhsan Üner abimiz “ Yıllarca Ankara’da taksicilik yaptım, böyle tedirgin olmadım. Bor İlçesinde araba kullanmak da, yürümek de Ankara’dan daha zor” demişti.
Motosikletlerini tehlikeli şekilde kullanan, hız yapan gençlerle de konuştum. “ Bu şekilde motor kullanırken ölmekten, korkmuyormusunuz? “ dediğimde “ Aman... ölsek ne olur, yaşasak ne oluyor” türünden yanıtlar aldım.
Burası aslında çok önemli, insanların bir hedefi, ülküleri yok. Yaşamak ile ölmek arasında fark görmüyorlar. Geleceğe dair bir beklentileri olmadığı gibi… Umutsuzlar.
13 kilometre ötede Niğde’de en yoğun cadde Bankalar Caddesinde 1 saat bekleyin bir motosiklet göremezsiniz. Niğde'nin de Bor gibi inişli - çıkışlı yerleşim yerleri mevcut . Niğde’de motosiklet kullanımı var, ancak çok az, onlarda polisten köşe bucak kaçarlar.
İddia ediyorum, Bor İlçesinde günlük motosiklet kazası meydana geliyor, çoğu zaman hasarlı, yaralamalı oluyor. Ama, zaman zaman da üzücü ölüm olayları meydana gelebiliyor.
En çok tedirginlik çocuklar ve yaşlılarda oluşuyor. Kazalarda yaşlılar daha fazla zarar görüyor. Anneler babalar tedirgin, çocuklarımızı sokağa saldığımızda, araçlardan çok nereden çıkacakları belli olmayan motosikletler için uyarıyoruz.
Emniyet meydana gelen ölümlü kazaların ardından ve şikayetler yoğunlaştığında kısa süren sıkı denetimler yapıyor. Bu gecede vardı. Geceleri motosikletlere yönelik uygulamalar yapılıyor. 40 bin nüfuslu bir ilçede gündüz bir trafik ekibi mevcut. İki kaza olsa… ölç, biç, yaz, çiz akşam oldu. Bor Emniyet Müdürlüğünün trafik ekibinin yetersiz olduğunu görüyoruz. Personel takviyesi gerekmekte ve en önemlisi gündüz rutin trafik ekibi haricinde sırf bu işle ilgilenecek motorize ekipler de gerekiyor. Uzun soluklu, planlı mücadele gerektiriyor. Geçmişte polise bu konuda siyasi baskılar geliyordu, ancak son birkaç yıldır motosiklet konusunda siyasi baskı gelmediğini biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız haber-yorumlar da motor konusunda yapılan siyasi baskıları ifşa edeceğimizi belirtmiştik.
Bor ilçesinin ehliyetsiz, tescilsiz, eğitimsiz, kasksız, eksozu açık motor sürücülerinden kurtulması, hiç zor değil daha önce görev yapmış Bor Emniyet Müdürleri ile bu konuda sürekli istişare yaptım. Bu iş nasıl önlenir soruma “ kamuoyu baskısı” şeklinde cevap verilmişti.
Halk isterse herşeyin çözümü var.
Ama, zaten halkın büyük çoğunluğu motor sürücüsü, hemen hemen her evde motosiklet var.
Bor Belediye binasının içindeki bir duvarda ve Bor Kaymakamlık binası bahçesindeki Atatürk büstünün üzerinde tarih boyunca Bor İlçesinin şehitlerinin isimleri yazılı. Balkan Savaşları, Kafkas, Filistin, Trablusgarb, Galiçya, İç İsyanlar, ve son terör olaylarına kadar tespit edilip ismi yazılan 227 Borlu şehit saydım.
Bor İlçesi yaklaşık yüz yıllık bir dilimde ve savaş olmasına rağmen 227 şehit vermiş. İddia ediyorum, son 30 yılda Bor ilçesinden motosiklet kaynaklı kazalarda yüzlerce kişi ölmüştür. Benim babam da 1998 yılında tescilsiz, ehliyetsiz, yaşı küçük bir motor sürücüsünün çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Hemen hemen her evde trafik kazasının bir eseri, acısı vardır.
Bor ilçesinde motosikletten rahatsızlık ve kaygı, tehlikeli boyutlara ulaşmakta ve bu her geçen gün tırmanmaktadır.
Bor’da yapılacak, çözülmesi gereken, en acil ve elzem konu motosiklet konusudur.
Bunu başaracak iradenin- iradeli kişinin belki heykeli dikilmez ama…
Unutulmayacağına, hayırla yad edileceğine eminim.
Sağlıkla kalın