Ey oğul! Daima cihad ile devletini genişletmeye çalış. Çünkü uzun zaman sefer olunmazsa askerin şecaatine; reislerin ve kumandanların bilgi, tedbir ve malumatına ağırlık ve noksanlık gelir. Beytü'l-mali koru! Devletin servetini çoğaltmaya çalış! Sana ait olana kanaatle, gerekli olanlardan başka lüzumsuz yere telef etme, israftan kaçın.
Ey oğul! Askerinle, malınla gururlanma. Sadakatle Allah rızası için çalışan devlet erkânını koru! Vefatlarından sonra böyle kimselerin çoluk-çocuğuna bak, ihtiyaçlarını karşıla. Halkından hiç kimsenin malına tecavüz etme! Hak edenlere yardım ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakınlarını sıkıntıdan kurtar. Askeri erkânı iyi koru! Âlimler, sanatkârlar, edipler; devletin gücüdür. Bunlara iltifat ve ikramda bulun. Kemal sahibi kişilere ihsan eyle! Hükümetinde ulema, fazıl kimseler çoğalsın, siyaset ve din işleri nizam bulsun!
Ey oğul! Benden ibret al ki, bu diyarlara zayıf bir bey olarak gelip hak etmediğim halde yüce Mevla’mın nimetlerine mazhar oldum. Sen de benim yolumdan git ve bu Din-i Muhammedi'yi ve ashabını, sana tabi olanları koru. Allah'ın (c.c) hakkını ve kulların hukukunu gözet! Ve senden sonrakilere böyle nasihat etmekten geri durma. Allah'ın yardımına güven. Halkını düşman istilasından ve zulmeden koru! Halkı taltif et, hepsinin rızasını kazan”[1] Bu nasihatler, Osmanlı’yı tam 600 sene ayakta tutmuştur.
Dursun Fakih; Karaman’da doğmuş, Osmanlı Devletinin kuruluşuna şahitlik etmiş bir Türk Bilginidir. Şeyh Edebali’nin kızını alarak Osman Gazi ile de bacanak olmuştur.
28 Eylül 1299 yılında Karacahisar fethedildikten sonra, Osman Gazi adına Cuma Hutbesini okuyup, Osman Gazi’nin hür bir Devlet Başkanı olduğunu, dünyaya ilan etmiştir. Osmanlı Devletinin ilk imam-hatibi ve ilk kadısıdır Anadolu’da milli birliğinin oluşmasına hizmet eden Türk Büyüğüdür.1327
[1] İbn-i Kemal" , Tevârih-i Âl-i Osman, I. Defter, sh. 70 vd.; 196-201; Öztuna, Devletler ve Hânedânlar I-V, "Ankara" 1996, c. II, 101-102;