Niğde’nin Bor ilçesinde 9 yaşında semercilik mesleğine başlayan ve yarım asırdır Semercilik yaptığını söyleyen 78 yaşındaki semer ustası Vedat Dağeri, büyük bir özveriyle mesleğini günümüze kadar taşıdı. Semercilik mesleğinin azalmasından dert yanan Dağeri, bu işi elinden geldiği kadar devam ettirmeyi hedefliyor.

Niğde’nin Bor ilçesinde 9 yaşından beri semercilik yapan 78 yaşındaki Dağeri; “geçmiş yıllarda neredeyse her evde bir binek hayvan olduğunu belirterek, bu nedenle de semere rağbetin çok olduğunu ancak günümüzde tam tersi bir durumun yaşandığını belirtti.

Hurdacılar En Büyük Çevre Dostu Hurdacılar En Büyük Çevre Dostu

Teknolojik gelişmelerle birlikte semercilik mesleğini azalttığını ifade eden Dağeri, "Her yere yol yapılıyor, binek hayvanlara artık ihtiyaç duyulmuyor. Küçükbaş hayvancılığın azalması da bu mesleği olumsuz etkiledi, koyun yetiştiren çok az kişi var. Tabi büyük şehirlere göç verilmesi de bizim mesleğimizi etkiledi." dedi.

Dağeri, mesleğin 3-5 yıl sonra yok olma noktasına gelebileceğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Müşteri çoğalmıyor azalıyor, azalınca da geçim zor oluyor. Çırak da yok, semer işi artık çok kazandırmıyor. Bunun yanında semerler artık eskimiyor, atlarla eskiden hep çalışılıyordu, şimdilerde ayda bir at kullanılıyor. Semer eskimeyince de bir müşteri sana 10 sene sonra semer yaptırmak için geliyor."

Kendisinin yaklaşık 70 yıllık bir usta olduğunu anlatan Dağeri, "Semercilik hata kabul etmiyor, etin üzerine ev yapıyorsun. Niğde dağlık bir arazi, yapılan bir semer ne aşağı kayacak, ne yukarı kayacak, ne de hayvanı rahatsız edecek, bu teknikleri tutturabilirseniz iyi bir usta olabilirsiniz." diye konuştu.

51 Yarım Asırdır Semercilik Yapıyor1

I M G 9615

Editör: Selim GÖKEL