Hükümet meydanında düzenlenen 17. Ahilik Kültürü Haftası programına Niğde Valisi Cahit Çelik, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna, Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, Esnaf Oda Başkanları, Esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında konuşan Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil; “ Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı, insanlar arasındaki, ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygı ve güler yüzlü olma, ilkelerini temel aldığını belirtti.

Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârların mesleki eğitimden geçerek hem ahlaki hem de ticari anlamda olgunlaştığı bir okul niteliğini taşıdığını belirten Niğde Valisi Cahit Çelik, Kadim medeniyetimizin önemli değerlerinden biri olan Ahilik, köklü kültür ve geleneğimizin temel unsurlarından birini teşkil etmekte; adalet, ahlak, dürüstlük, yardımlaşma ve kardeşlik gibi ilkeleriyle toplumumuza yüzyıllardır ışık tutmaktadır. Ahilik, sadece ekonomik hayatımızı düzenleyen bir sistem değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı, sosyal adaleti ve bireyler arası güveni pekiştiren bir hayat felsefesi olmuştur. Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârların mesleki eğitimden geçerek hem ahlaki hem de ticari anlamda olgunlaştığı bir okul niteliği taşır. Bu değerli miras, ahlakı ve kaliteyi önceleyen, dayanışmayı ve paylaşmayı temel alan bir iş anlayışını bizlere kazandırmış ve asırlardır süre gelen iş kültürümüzün de temelini oluşturmuştur. Bugün esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik ilkelerine sadık kalarak çalışmaları, toplumumuzun huzur ve refahına katkı sağlamakta, ticari hayatımızda güvenin ve kalitenin simgesi olmaktadır. Ahilik ilkeleri, günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında da geçerliliğini korumakta, sosyal ve ekonomik kalkınmamızda önemli bir rehber olarak bizlere yol göstermektedir. Dürüstlük, adalet ve yardımlaşma gibi değerlerin toplumun her kesiminde yaşatılması, güçlü ve sağlam bir gelecek inşa etmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu anlamlı haftada, Ahilik geleneğinin yaşatılmasına katkı sağlayan tüm esnaf ve sanatkârlarımızı tebrik ediyor; başta Ahilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve bereketli günler diliyorum. Ahilik Haftası’nın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı güçlendirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Programda konuşan Niğde Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna ise; “Ahilik kültürü sadece ticareti şekillendiren bir teşkilat yapısı değil aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel hayatta da ahlakı erdemi ve dürüstlüğü ön planda çıkan bir rehber olmaya devam etmektedir. Kökleri 800 yıl öncesine dayanan, böylesine önemli bir kültürün yaşanması ve gelecek nesillere aktarılması sadece esnaf ve sanatkârlarımızın değil toplumumuzun tüm kesimlerinin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Ahilik kültürünü günümüz şartlarına göre yaşayan ve yaşatmayı sığdıran kıymetli esnaf ve sanatkârlarımız hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine yön vermeye devam etmektedir. Niğde Belediyesi olarak bizler de esnaf ve sanatkârlarımızın bu kentte daha iyi koşullarda faaliyetlerini sürdürebilmelerine olanak sağlayacak yatırım ve projeleri hayata geçirmek için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, “ Ahilik teşkilatının yardımlaşmaya, milli birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı temel ilke sayan, el birliği ile ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olan köklü ve sağlam bir esnaf teşkilatlanmasıdır. Bu teşkilatlanmanın günümüzdeki temsilcileri esnaf ve sanatkârlarımız ile Esnaf ve Sanatkârlar meslek kuruluşlarıdır. Ahilik teşkilatının, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ülkemizin gelişmesinde en büyük etkendir. Günümüzde, Esnaf ve Sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin, insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Bu duygularla burada bizlerle beraber olan Niğde’mizin değerli esna ve sanatkârları başta olmak üzere alın teri ve emekle ülkemizin dört bir köşesinde işlerini hakkıyla sürdüren güzel ülkemizin esnaf ve sanatkârları ile aziz milletimizin Ahilik Haftasını kutluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

YILIN AHİSİ'NE KAFTAN GİYDİRİLDİ

Konuşmaların ardından yılın ahisi olarak seçilen Niğde’de Marangozluk işi yapan Mehmet Bur’a Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil tarafından kaftan giydirildi ve plaket takdimi yapıldı.

Aladağlar ve Bolkar dağları foto kapanla izleniyor Aladağlar ve Bolkar dağları foto kapanla izleniyor

YILIN KALFA VE ÇIRAKLARINA PLAKET

Programda ayrıca yılın kalfası olarak seçilen Oto Elektrikte kalfa olarak çalışan Gürkan Arıkan ve Yılın çırağı olarak seçilen ve Erkek Kuaför mesleğinde çırak olarak çalışan Kürşat Kaan Taşkesen’e plaket takdim edildi.

AHİLİK BERATLARI VERİLDİ

Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında işinde güvenilir, dürüst, çevresinde sevilen, meslek ahlakını ilke edinmiş ve Ahi Evran Kültürü ile yetişmiş, Ahi Kültürünü yaşatan esnaflar, Hasan Hüseyin Kahraman, Mustafa Öztürk, Avni Angı, Veli Tuncer,  Erkin Erdal, Adnan Erdoğan, Yavuz Sırel ve Rıdvan Delioğlu, ahilik beratı takdimi yapıldı. Niğde 17. Ahilik Haftası Kutlama etkinlikleri geleneksel olarak yapılan ahilik pilavı ikramıyla son buldu. 

A D O 7989A D O 7990A D O 8060A D O 8024

Editör: Selim GÖKEL