Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Görüntüler dehşet verici, ilk belirlemelerle 9 işçi hayatını kaybetti.
Erzincan'daki ve Fırat Nehri'nin hemen kenarında kurulu bu maden işletmesi Kanada ve Ak Partiye yakınlığı, ile bilinen ünlü bir şirketin. Dünyada benzeri olmayan güvenliksiz ve insan canını hiçe sayan bir sistemle üretim yapılıyormuş. Bu konuda bir çok rapor, görüş, araştırma ve açıklamalar var. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bölgeye gidip tehlikeye dikkat çekmişti. Çernobil'den daha tehlikeli olduğu iddia ediliyor.
Erzincan'daki siyanürlü çevre felaketi bize Niğde Ulukışla'daki Gümüştaş Madencilik tartışmalarını hatırlattı.
2010 yılından beri tartışılan ve 2019 yılında tekrar sızıntı iddiası gündeme gelen Bolkarlar'dan taşınan maden rezervinin Ulukışla İlçesi Maden köyü ve Tepeköy'de işlenmesi, atık alanın burada oluşturulması ve 2019 yılında ikinci bir atık tesisi kurulması ile tartışmalar tekrar başlamıştı. Tartışmalar sitemiz üzerinden yürütüldü. Onlarca haber yaptık aşağıda linkleri var tıklayın.
Altın, Gümüş, Çinko, Kurşun gibi madenleri işleyen Ulukışla'daki Gümüştaş Madencilik hakkındaki iddialar çok. Siyanür sızıntılarının olduğu, bölge tarım alanlarının ve su kaynaklarının etkilendiği gibi bir çok konu bazı milletvekilleri , siyasiler ve şehrin ileri gelenleri tarafından iddia edilmişti. Üniversite raporları, teknik merkezlerin raporları, videolar, savcılık soruşturmaları vs. . Gümüştaş Madencilik'inde bu iddialara karşı bilgi ve belge paylaşması ile devam etmişti.
Ancak bir çok çevre olayında olduğu gibi, burada şaibeli işler devreye girdi. Biz site olarak halk desteği olmadığı ve farklı konular geliştiği gerekçesi ile bu konudaki yayınlarımıza ara vermiştik. Bir yazımızla da bu durumu kamuoyuna bildirmiştik. Burada tıklayın.
Erzincan'daki bütün uyarılara rağmen göz göre gelen bu felaketin ardından. Aşağıdaki soruları Niğde İl yöneticilerine Sayın Vali Cahit Çelik başta olmak üzere yöneltmek durumundayız.
Ulukışla Tepeköy'de bulunan 1. ve 2. atık tesisleri ne kadar güvenlikli.
Ulukışla Maden köyü sırtlarındaki, Bolkarlarda bulunan ocakların, boşalan galerilerin sarsıntılarla kaymalara, karşı ne kadar güvenli olduğu.
Siyanür ile altın üretilip üretilmediği,
Atık toplama çukurlarında sızıntı olup olmaması,
Atıkların, zararlı gazların atmosferle temasının olup olmadığı,
Bölgedeki kaynak suları, tarımsal ürünlerin etkilenip etkilenmediği,
Bölgede 2016 yılından beri kanser vakalarının istatistiğinin neden açıklanmadığı?
... gibi soruların kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.
KONU İLE İLGİLİ HABERLERİMİZDEN BAZILARI AŞAĞIDA TIKLAYIN
Loading...