Çelebi Mehmed, Ankara savaşından (1402) sonra parçalanan Osmanlı topraklarını yeniden birleştirmek için Fetret Devrinde (1402-1413) kardeşleri Süleyman, İsa ve Musa Çelebi tasfiye etti, Edirne'de tahta çıktı.
Sultan, Edirne'de avlanırken rahatsızlandı ve çok geçmeden de 26 Mayıs 1421'de vefat etti. Naaşı Bursa' ya getirilerek Yeşil Türbe'ye defnedildi.
Celebi Mehmed, oğlu II. Murad’a öğüdünde;
“Ey Oğul! Senden bir şey istendiğinde mümkünse vermeğe gayret et. Birinden bir şey istediğinde, fazla ısrarlı olma. Acizliğini hiç kimseye, ailene bile açma. İtibarın düşmesin, sözün dinlensin. Hizmetçi ve benzerleriyle şakalaşma, bu durum düşmanlığa dönüşür. Hizmetlilere iyi davran ki, hem seni sevsinler hem de senden korksunlar.
Ey Oğul! Çocukları ve emrin altındakileri terbiye ederken, şiddetten sakın. Öfkelendiğinde, öfkene sahip ol, eziyet ve zulüm yapma. Yoksa sevgin azalır. Ahlaksız gençlerle samimi olma. Bir kimseyle aran açılırsa dilini tut. Önce düşün sonra uygun olanı söyle. Kişilere olduğundan fazla değer verme.
Ey Oğul! Davet edildiğin yerde azla yetin. Yediğin yemeği ve hizmeti dalkavukluk yaparak övme, bir başkasının yemeğini yeme. Misafir kaldığın evde gözlerine dikkat et, etrafa bakıp durma. Bir işe başlamadan önce kimseye söyleme, sonra mahcup olursun. Sadakayı çok ver, doğru söyle, C. Allah’tan gelene razı ol.
Ey Oğul! İlim ve gönül adamlarına değer ver. Seni seven dostların tavsiyesini dinle. Doğru ol, bir konuda tereddüt edersen, konuşma daha iyi olur. İnsanların gönlünü al, Allah’tan ümidini kesme.
Ey Oğul! Açıkta ve gizlide iyi olmağa gayret et. Varlık yokluktan, akıl sarhoşluktan iyidir. Bir şeyi gününden önce isteme. Utanacak bir işi yapma.
Ey Oğul! Cennet mekân dedemiz Osman Gazi’nin buyurduğu gibi, bizim yolumuz Allah yoludur. Dünyaya düzen verecek sistem, Osmanlının vazgeçmediği idealdir. Seni ve milletimi Allah’a emanet ediyorum” demektedir.