Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı tarafından 13’üncü yüzyılda kurulan ve dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak kayıtlara geçen Bacıyan-ı Rum Teşkilatı, KOP İdaresinin destekleriyle Kırşehir’de yeniden hayata geçirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOPSOGEP programı kapsamında desteklenen, Kırşehir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘KOP Bacıyan-ı Rum Atölyeleri ile İş’te Kadın Projesi’ ile kadın istihdamına katkı sağlanacak.

Çeşitli nedenlerle mağdur edilmiş ve dezavantajlı sayılan kadınların sosyo-ekonomik açıdan kendilerini yeniden güçlendirmelerini amaçlayan projenin açılışına Kırşehir Vali Yardımcısı Adnan Kayık, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu, proje ortağı Yeşil Beyaz Kadın Kooperatifi Başkanı Seher Ünsal ile kamu kurumlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

“Ahi Evran Şehrinin ruhuna uygun destek”

Günümüz Esnaf ve Sanatkarlığının temellerini oluşturan Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Bacı tarafından; kadınlarında çalışma hayatına katılmaları, el becerilerini geliştirmeleri ve zanaatkar nesillerin yetişmesine katkı sağlamaları amacıyla 13. yüzyılda başlattığı, kayıtlara ise dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak geçen ‘Bacıyan-ı Rum’ teşkilatının, KOP İdaresinin finansman desteğiyle yeniden kadınlara hizmet vereceğini söyleyen KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, 2021 yılının Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile ‘Ahi Evran Yılı’ olarak ilan edilmiş olmasının projenin önemini daha da artırdığını hatırlatarak; “Kadın dayanışmasını içeren bu proje sayesinde dezavantajlı kadınlar istihdam edilecek. Burada aldıkları mesleki eğitimler ve ürettikleri sayesinde kendi ayakları üzerinde durabilen, topluma katma değer sağlayan bireyler haline dönüşecekler. Kırşehir ilimizin ve Ahi Evran Veli hazretlerinin ruhuna uygun bir projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu da proje kapsamında çeşitli branşlarda verilecek eğitim hizmetleri ile kadınların mesleki beceri kazanmalarının sağlanacağını, projenin sahadaki ortaklarından Yeşil Beyaz Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi sayesinde ise atölyelerde üretilen ürünlerin satılarak gelir elde edileceğini belirtti.

NÖHÜ'de Kadın ve Aile Çalışmaları Kongresi gerçekleştirildi NÖHÜ'de Kadın ve Aile Çalışmaları Kongresi gerçekleştirildi

Proje kapsamında kurulan el işi ve deri atölyelerine ek olarak kadınların boş vakitlerini değerlendirebilecekleri daha etkin öğrenmeyi gerçekleştirebilecekleri kütüphanede hayata geçirildi. Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞ-KUR ortaklığında belirlenecek kursiyer kadınlara 4’er aylık eğitimlerinin ardından sertifika verilecek. Deri kullanılarak üretilecek çanta, cüzdan, kemer, yelek ve ceket gibi aksesuarların satışı ile ekonomik gelir kapısı oluşturulacak. Ayrıca proje boyunca kadınlara psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla çeşitli eğitimler verilecek.

Editör: TE Bilişim