"Dilenci Mesleğini" icra edenler Niğde'de  Esnafı, Vatandaşı Canından Bezdirdi "Dilenci Mesleğini" icra edenler Niğde'de Esnafı, Vatandaşı Canından Bezdirdi

Niğde'nin Fertek Mahallesinde 1837 yılında Fertekli Karamanoğlu Hacı Nikola Karamanlis tarafından yapılmıştır.  7 Aralık 1925 yılında camiye çevrilmiş ve minarede eklenmiştir.  

Bu kilise camiinin içinde 28 sutün ve el süslemeleri mevcut. Girişi 3 bölmeli sutünlu olup tavan kısmı ince ahşap işlemeli. Ancak bu ahşap işlemeler aşağı düşmesin diye bir profil demir üzerine  5'e1 0 olarak tabir edilen kalas ile desteklenmiş. Teknik ve estetikten uzak bu koruma sistemi  camii cemati ve turistik ziyaret için gelenleri tedirgin ederken, çok ince ahşap işlemelerin de görüntüsünü bozuyor.  Gerek turistler gerekse camii cemati  öylesine basit şekilde tutturulmuş bu kalas yerine ahşap işlemelerinin bozulmadan tamir edilerek yerinin sağlamlaştırılmasını istiyor. 

HEM DÜŞMESİNDEN, HEMDE ORTADAN KAYBOLMASINDAN KORKUYORLAR!

Görüştüğümüz Fertekliler bu konuda; Bu çok güzel işlemeli ahşap kaplama bir gün başımıza inecek ama ne zaman.  Demir profil ile ahşap işleme arasına kalas konularak sözde desteklendi ancak çok zayıf ufak bir sarsıntıda burası dökülür. Burasının kalas desteklemesine maruz kalmadan tavanda sağlamlaştırılması lazım. Bu konuyu dile getirecektik ancak tamir ederken bozarlar diye, veya başka biryerlere taşırlar yok olur kaybolur düşüncesi ile altından korkarak geçiyoruz. Bir gün düşeceği günü bekliyoruz. Yani, medeniyetlerin yaşatıldığı şehir Niğde'de geçmiş medeniyetlerin teknolojisi, ustalığı ile yapılan bir eser günümüz teknolojisinde ne yazık ki aşağı düşeceği günü bekliyor." dediler. 

Whatsapp Image 2024 08 12 At 15.06.55 (1)

Whatsapp Image 2024 08 12 At 15.06.55

Whatsapp Image 2024 08 12 At 15.06.55 (2)

Editör: Selim GÖKEL