Zor durumda kalan insanlara ve kriz anlarında yardım amaçlı kurulan İnsan Hak ve Hürriyetleri Derneği (İHH)  Niğde ekibi akredite sınavını başarıyla tamamladı. İHH Arama Kurtarma  Niğde 34 kişilik ekibiyle Hafif Seviye Kentsel Arama Kurtarma Akreditasyon sınavını başarıyla geçerek, Niğde'de AFAD'la akredite olan ilk ekip oldu.

AFAD AKREDİTASYON SİSTEMİ NEDİR?

Türkiye Afet Müdahale Planına göre afet ve acil durumlarda sunulacak hizmetler ile bu konularda faaliyet göstermek isteyen; Sivil toplum kuruluşları, Kamu kurum ve kuruluşları, Özel sektör kuruluşları, AFAD Gönüllüsü Kişiler arasında; Sunulacak hizmetlere ilişkin; Standartların belirlenmesi, Koordinasyonun sağlanabilmesi, Kalitenin arttırılması ve sürekliliğinin korunması için uygulanacak akreditasyonun usul ve esaslarını belirlemek amacıyla oluşturulmuştur.

NEDEN AKREDİTASYON?

Niğde defterdarı değişti! Niğde defterdarı değişti!

Sistemin faydaları; Ortak standartlar getirerek afet ve acil durumlara ilişkin faaliyetlerde katılım, iş birliği, koordinasyon, etkililik ve verimliliği artırmak. Akredite olanlar için; Türkiye Afet Müdahale Planı sistemi içerisinde yer alabilmek. Görev, tatbikat, eğitim vb. faaliyetlere katılım konusunda avantaj sağlamak.

BAŞVURU ALANLARI NELERDİR?

Akreditasyon Alanları, Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) göre afet ve acil durumlarda sunulacak çalışmalar ile ihtiyaç halinde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamı dışında belirlenecek alanları ifade eder.

Kuruluşlar afet ve acil durumlarla ilgili faaliyet gösterdikleri alanlarda, AFAD gönüllüsü kişiler de yetkin olduklarını belgeledikleri alanlarda akredite edilir. Kuruluşlar ile AFAD gönüllüsü kişiler akreditasyon alanına ilişkin yeterlilikleri sağlamaları halinde birden fazla alanda akredite edilebilir.
Kuruluşların birden fazla alanda akredite edilen her bir ekibi ile AFAD gönüllüsü kişiler afet ve acil durum olaylarında, aynı anda yalnızca bir alanda faaliyet gösterebilirler. Her akreditasyon alanı ile ilgili başvurulara istinaden gerçekleştirilecek inceleme ve değerlendirme, ilgili akreditasyon alanlarıyla alakalı standart formlar kullanılmak suretiyle, bağımsız ve tarafsız “İnceleme Komisyonu”nca yapılır. 

5Dg

Editör: Selim GÖKEL