EKONOMİ

İkinci el eşya satışlarında durgunluk

Özellikle öğrenciler sıfır ev eşyalarının maliyetli olmasından dolayı ikinci el eşyalara yöneliyor. İkinci el eşya satıcıları da eşyaları satmak için müşterilerini bekliyor.

Abone Ol

Niğde’de özellikle ikinci el ev eşyası satışı yapılan iş yerlerinde sakinlik hakim. Niğde’de öğrenim hayatını sürdüren üniversite öğrencilerden evlerde kalmayı tercih edenler, okullar açıldığında ev tutma ve eşya telaşı yaşıyor. Özellikle öğrenciler sıfır ev eşyalarının maliyetli olmasından dolayı ikinci el eşyalara yöneliyor. İkinci el eşya satıcıları da eşyaları satmak için müşterilerini bekliyor. 

Yeni eve çıkan öğrencilerin kullanacağı tüm ev eşyaların maliyeti 50 bin lira ile 70 bin lira arasında değişiyor. Bir öğrenci evinin tüm eşyalarını 50 bin-70 bin lira arasında alabileceğini söyleyen spotçu esnafı Murat Keser, “Eşyaların özelliklerine göre miktarlar değişiyor. Ona göre en ucuzundan hesaplarsak yaklaşık 50-70 bin lira arasında bir öğrencinin evinin ihtiyaçları karşılanıyor. 

Öğrencilere yönelik çalıştığımız için genelde yıllık olarak belirli miktarlarda toplamış olduğumuz beyaz eşya ürünlerimizi en ekonomik şekilde öğrencilere ulaştırmamız lazım. Bunun içinde çalışıyoruz. Evin ihtiyaçlarını tek kalem üzerinde bakarsak çamaşır makinesi 5 bin lira, buzdolabı 5 bin lira, bulaşık makinesi 5 bin lira, fırında yine aynı şekilde 3 bin lira civarında ortalama 18 bin lira civarında burası tuttu. Tek kişilik bazalarımız 5 lira, çift kişilikler ise 10 bin lira civarında. Perdesiydi, halısıyla beraber toplamda bir öğrencinin sıfırdan eve çıkması 50 bin lira ile 70 bin lira arasında değişiyor” şeklinde konuştu. 

Bu sene kiraların fazla olmasından dolayı işlerin sakin seyir ettiğini belirten esnaflar, “Yoğunluğumuz bu sene tabii ki ev kiraların pahalı olmasından dolayı sabit seviyede. Depremzedelerin yurtlarda kalması onların tahliyesinden sonra yurtların düzenlenmesi gibi işlerimiz vardı. Öğrencilerimiz her yıl gerçekten devamlı hayata zorlu başlıyor” ifadelerini kullandı.