Niğde Kent Müzesi’ne Ziyaretçi Akını Niğde Kent Müzesi’ne Ziyaretçi Akını

Niğde’de 30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yılı Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile kutlandı. 
Cumhuriyet meydanında düzenlenen törene Niğde Valisi Cahit Çelik, MHP Milletvekili Cumali İnce, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Baro Başkanı Emin Alper Öztürk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde Emniyet Müdürü,  İl Jandarma Komutanı ile STK’lar  katıldı.
Törende konuşma yapan Jandarma Üsteğmen Gülsever Tohan; “ Asil Türk Milleti, Kahraman Türk ordusuyla birlikte varlığına ve vatanına kastedenlere karşı 102 yıl önce kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle, yeniden dirilerek topyekûn bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz Yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. 1900 yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda, birinci dünya savaşı çıkmıştır. Müttefiklerin aldığı büyük yenilgiler sonucu Mondros mütarekesi imzalanmıştır. Anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr anlaşması da ulusumuza dayatılmıştır” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak “ Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışılardır diyen Üsteğmen Tohan; “Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Özellikle Sakarya meydan muharebesinde hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu milletimizin istiklali uğuruna kanını son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır.  Artık dünyanın en kahraman en savaşçı milletine düşen görev, düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlığı altında, Türk Kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların 6 ayda geçilmez dedikleri Afyon mevzilerini 3 günde geçerek 30 Ağustosa gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etti. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe de vuruldu. Ardından icra edilen takip hareketiyle de 9 Eylül’de düşman İzmir’de denize dökülmüştür” diye konuştu.
Jandarma Üsteğmen Tohan; Milli Egemenlik, Milli şuur ve tam bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkeleri, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk Silahlı kuvvetlerimize rehber olmaya devam edecektir” dedi. 
30 ağustos Zafer bayramının 102. Yılı Cumhuriyet meydanında düzenlenen tören sonrası Vali Cahit Çelik’in, Valilik makamında tebrikleri kabulü ve Öğretmenler evinde düzenlenen Resepsiyon ile devam etti.  30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yılı etkinlikleri Niğde Şehitlik Kavşağından başlayarak, Cumhuriyet Meydanı'na kadar protokol ve vatandaşların katılımıyla Fener Alayı kutlamalarıyla sona erdi.

Editör: Batuhan YILMAZ