Bi şeyler yapmalı... Selim GÖKEL yazdı.

Son haber ; Eski hastaneye ek yeni hastane yapılıyor. 400 yataklı, 85 poliklinik, 148 yoğun bakım yatak kapasitesi, 18 ameliyat salonu, yanık ünitesi var. Yeni Niğde Devlet Hastanesi bu yıl içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.  (Haber burada tıklayın)

Hastane yapıldı  güzel emeği geçenlere teşekkür ederiz. (Darısı Bor Fizik Tedavi Hastanesine)

Eski hastane ve yeni ek binada, AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi),  ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi) yok. Hastalar diğer illere gidiyor, üstelik oralarda da çok ileri tarihli randevu sorunu var. 

AMATEM Niğde için ihtiyaç. Neden ihtiyaç? 

Üç gün önceki haber;  Niğde Valisi Cahit Çelik beraberinde Niğde Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı ile birlikte aylık düzenli Niğde’nin asayişi ile ilgili verileri paylaştı. Temmuz ayı bilgilendirme toplasında diğer asayiş olayları yanında;… Kent genelinde Uyuşturucunun Önlenmesine Yönelik 84 operasyon yapılmış olup, operasyonlarda 93 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı” denildi ve ele geçirilen uyuşturucu maddelerin detayı verildi.   (Haber burada tıklayın)

Bir Başka Haber 2024 Dört Aylık Bilanço  Vali Cahit Çelik ; “Niğde’de il Emniyet müdürlüğüz ve İl Jandarma Komutanlığımızın Narkotik suçlarla mücadele kapsamında güzel operasyonlar yaptı. Özellikle Emniyet Müdürlüğümüzün yaptığı Kokain operasyonu Niğde tarihinde bir ilk oldu.  2024 yılının ilk dört aylık döneminde uyuşturucunun arzının önlenmesine yönelik Niğde’de 305 operasyon düzenlenmiş, 352 Şahıs yakalanmış…. “ şeklinde 4 aylık bilonço ve yakalan haplar, maddeler hakkında bilgiler verildi.  (Haber burada tıklayın)

Yıllardır uyuşturucu maddelerle ilgili, operasyonlarla ilgili haberler yaparız. Emekli emniyet personeli olarak bir suçlunun devletimize maliyetini tasavvur edebiliyorum. Tedavi ve insan kaybı boyutu ise daha büyük ve tahrip edici.

Uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili yapılan asayiş çalışmalarını da, sinekler yerine bataklık ile mücadele gerektiğini, olayın gümrük, mülteci istilası, sınır güvenliği ile ilişkili olduğunu düşünürüm.

Önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bakanlıktan alınıp yerine Ali Yerlikaya’nın atanması ile uyuşturucu satıcıları ile eskisinden daha iyi mücadele ediliyor.

Niğde genelinde, ilçelere, beldelere,  köylere kadar ulaşan ismini burada veremediğim uyuşturucu haplar ulaşıyor. Uyuşturucu madde kullanımı Niğde’de çok yaygın ve hızla da artıyor.  Bazı, kavga, aile içi şiddet,  kaza,  ölüm haberleri yapıyoruz. Aslında araştırdığımızda bunların da bir çoğunun  sebebi uyuşturucu.  Duyduğumuz, ulaştığımız konular bizleri üzüyor. Eriyip giden gençler, annelerin babaların çaresizlikleri… Hiç tahmin etmediğiniz kişiler, kişilikler, meslek grupları…

Aslında eskiden bu konularda verilere kolay ulaşırdık. Devlet kurumları fayda sağlayacak konularda daha şeffaftı. Şuan verileri, durumun vehametini,  şifahi olarak güvene dayalı öğrenebiliyoruz.  Niğde’nin yöneticileri durumun farkında.

Uyuşturucu kullanımının zararları, uyuşturucudan korunma vs. bu konular da zaten ilgili kurumlarca işleniyor.

Benim iletmek istediğim ;

 Niğde’deki uyuşturucu kullanımı ve bağlı olarak ticareti hızla yükseliyor. Uyuşturucu ile ilgili kurumlar, Niğde Valiliği, Sağlık Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim, Belediye, Üniversite,  Baro, Esnaf Odaları, STKlar…

Bi şeyler yapmalı!

Yalnız ; Bundan 10- 15 yıl önce çocuk gelinler dosyasını açmıştık. Şimdi hayatta olmadığı için söyleyebiliyorum. Bu konuyu bize Bor Jandarma İlçe Komutanı ve sürekli görüştüğüm o dönem Üsteğmen Halil Özdemir araştırmamızı işlememizi istedi. Çünkü alanda görüyor, olumsuzluğun  farkındaydı. Yüzbaşı Halil Özdemir, 2016 yılında Kızıltepe’de hendek çatışmalarında şehit oldu, ruhu şad olsun.   Çocuk gelin olayını ulusal basına pasladık. Epey ses getirmişti. Dönemin valisi Necmettin Kılıç yeni atanmış olayı kucağında bulmuştu. Niğde Belediye Başkanı ve Vali Kılıç televizyonlara açıklama yapıyor. Bu konuda neler yapılacağını anlatıyorlardı. Ne komisyonlar kuruldu. Ne kararlar alındı. Olay gündemden düştü ve hepsi bitti. Bu uyuşturucu olayı da bu şekle dönüşmesin. Şuan Niğde’de çocuk gelin olayı hala yaygın. Kasabalarda kız çocuklarının intiharlarının gerekçesi de bu. Tüik verilerini takip ediyorum. İç Anadolu bölgesinde Niğde birinci sırada, utanç aslında. Birkaç Güneydoğu ili bizi geçiyor.

Neyse,

Niğde’nin uyuşturucu kullanımı konusunda bir yol haritasına ihtiyacı var.

Yarın geç olacak?

Niğde’nin bir çok konuda yol haritasına ihtiyacı var. Bu -1