HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ NİÇİN TAŞERON İŞÇİSİNİN PAYINA HEP ÖLÜM DÜŞÜYOR?
 

          Ülkenin üzerinde bir "işkazası" cellatı kol geziyor… Katliam gibi kazalar hız kesmiyor.. Bir bakıyorsunuz  Balıkesir’de ortaya çıkıyor, ordan Zonguldak’a geçiyor, kana doymuyor, Ankara-OSTİM’de ortaya çıkıyor, yetmiyor, Antalya’ya, Kahramanmaraş’a geçip iştahla can alıyor. Geçtiğimiz günlerde de, Batman'da TPAO'ya ait Şelmo Petrol Sahası'ndaki tesislerde gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Olayda 3 işçi öldü.
                     GEREKÇE HAZIR: “GÖRÜNMEZ KAZA!”
         Oysaki temel düsturlardan biridir “görünmez kaza sizin görmediğinizdir” diye… Rekabet ve birikim için bunları görmezden gelir ve üstüne bir de buna uyumlu mevzuat hazırlarsanız, elbette katliam gibi kazalar nerden geldiğini size söylemeyecektir.
         Daha öncede defaatle yazdım, tekrar yazıyorum ve bu koşullar devam ettiği sürece de yazmaya devam edeceğim: “Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği sistemi çökmüştür!” diye..
         AB’ye uyumlu hale getiriyoruz diye iş sağlığı ve güvenliği alanını piyasaya açacaksınız, ama 2005 yılından bugüne bakıldığında bir arpa boyu yol alamayacaksınız. Aksine daha da kötüleşen bir tabloyu bu topluma yaşatmak zorunda kalacaksınız. Torba Yasa çıkaracaksınız, ama iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptığınız şey, bütünsel politikaları parçalamak, piyasaya açmak, denetim ve yaptırım mekanizmasını sürekli gevşetmek olacak.
         Somut örnekleri madenlerde, tersanelerde, atölyelerde, inşaatlarda ve organize sanayi bölgelerinde yaşandı, yaşanıyor…
        Özelleştirme, taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırmanın temel çalışma biçimi haline geldiği, sendikasızlaştırma ve örgütsüzleştirmenin giderek yaygınlaştığı, rekabet ve birikim için canlı bedenlerin acımasızca yok edildiği ve kalkınmanın bedeli olarak gösterilmeye çalışıldığı bir üretim anlayışı iflas etmiş durumdadır.
           Taşeronlaştırmanın yarattığı tahribatı bu ülke gün be gün yaşayarak görüyor. Ölüm en çok da taşeron işçisini yakalıyor. Nedeni açık; iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ortadan kaldırılması ve güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılması…
         Daha önce emekten yana tavır alan sendikalar uyardı, yine uyarıyorlar;"iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yapılan piyasaya açıcı değişiklikler derhal durdurulmalıdır." Emeğin, çalışanın sağlık ve güvenlik koşullarını sağlayan, taşeron faaliyetlerini yasaklayan bir mevzuat düzenlemesi hızla yaşama geçirilmelidir. Diğer yandan, İnsana yakışır iş koşullarını sağlayan, bütünlüklü politikalar çerçevesinde denetim ve yaptırım mekanizmalarını hayata geçirecek, özerk-demokratik bir işleyişe sahip iş sağlığı ve güvenliği sisteminin vakit geçirilmeden oluşturulması gerekmektedir..
         Batman’da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı diliyor, ülkemizde cinayetlere dönüşen iş kazaları için hükümeti acil sorumluluk almaya davet ediyorum.