Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin en önemli bölümlerinden Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nden mezun öğrenciler yıllardır sorun yaşıyor ama ilgilenen kimse yok.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü mezunları bölüm nitelik kodu sorunu ile karşılaşmaktalar. Fakültenin, Tarımsal Genetik Mühendisliği Mezunları ÖSYM   kılavuzunda da görüldüğü  gibi 9351 nit1 nitelik kodu ile mezun olmaktalar. Fakat Ziraat Mühendisliği lisans programından mezun olmak (5135) nitelik koduna sahip değiller.

.

HERHANGİ BİR FAKÜLTE MEZUNU GİBİ GÖRÜNÜYORLAR

Bu sebepten bu yıl 5.mezunlarını vermelerine rağmen henüz Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı, Tagem, Tigem, Tarsim, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atamaları gerçekleşmemekte. Bu ziraat mühendisi olamama durumu, bölüm mezunlarına kamu karşısında sadece herhangi bir lisans mezunu olma niteliği vermekte.

Bu durum da kamuda mesleklerini yapamamalarına yol açmakta. Bu bölüm ilk 3 sene tarım alanında en yüksek taban puanla öğrenci alan bölüm olmuş ve ingilizce lisans eğitimi veren 3 lisans programından birisi olmasına rağmen, kamudaki karşılığı herhangi bir lisans mezunu statüsünde görünüyor.  

.

YÖK ZİRAAT MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR DİYOR, DEVLETİN DİĞER KURUMLARI  YOK SAYIYOR

Mezun öğrenciler yaşadıkları sorun ile  ilgili verdikleri bilgi de; “ 2018 yılında YÖK'ün Tarımsal Genetik Muhendisliği  mezunlarının tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ziraat mühendisi olarak çalışabilecekleri ile ilgili bir kararı bulunmaktadır. (Karar ektedir)  Bunlara ek olarak geçen sene Ticaret Bakanlığı herhangi bir lisans nitelik kodu şartı olmaksızın ziraat mühendisi almış fakat Tarımsal Genetik Mühendisliği mezunlarının başvurularını kabul etmemiş. Durum araştırıldığında, Ticaret Bakanlığının YÖK'ten ziraat mühendisi olan bölümlerin nitelik kodlarını istediği ve bakanlıktan gelen listede Tarımsal Genetik Mühendisliği  mezunlarının bölüm kodunun olmadığı görülmüştür” dediler.

.

FAKÜLTENİN İMAJINA ZARAR VERİYOR

Mezun olan öğrenciler bu haksız ve eksik  durumu bir çok kez Üniversite yönetimine resmi şekilde bildirmelerine rağmen her hangi bir girişim ve çözüm gerçekleşmediğini söylediler. Bu durumun mezunlarda devlete güvensizliği ve umutsuzluk oluşturduğunu, fakültenin ilk açılması ile birlikte oluşan olumlu imajına  negatif etki yaptığını ve bu sorunun çözümü için yetkililerden yardım isteklerini ilettiler. 

İhsan Uğraş Norm Fazlası Öğretmenlerin Resen Atama Yapılmasını Eleştirdi İhsan Uğraş Norm Fazlası Öğretmenlerin Resen Atama Yapılmasını Eleştirdi

Editör: TE Bilişim