Niğde merkeze bağlı Güllüce köyünde her yıl düzenlenen geleneksel “Gülbaba’yı anma ve yağmur duası” etkinliği bu yıl da çok sayıda katılımcılar tarafından gerçekleştirildi.

Etkinliğe Ak parti kadın kolları başkanı Nurdan Güllük Özkul, Ak parti bağcılar ilçe başkan yardımcısı Osman Altuntaş, İl yönetim kurulu üyesi Hüseyin Gökdemir, il disiplin kurulu başkanı Mikail Erkan, Cumhuriyet Halk partisi bir önceki belediye başkan adayı Hulus Özen, İstanbul Güllüce köyü yardımlaşma derneği başkanı Mithat Kılıç, Niğde Dernekleri federasyonu başkanı Av. Tuğrul Urhan, Güllüce köyü muhtarı Salim Güneş, Tepeköy dernek başkanı Mehmet Gül, Kurban Bayramı tatili olduğu için çok sayıda gurbetten gelen Güllüce köyü halkı ve ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.

BİR AVUÇ BULGUR VE SAMAN

Güllüce Köyü Muhtarı Salim Güneş, etkinlik sırasında katılımcılara yaptığı selamlama konuşmasında,  "Osmanlı Sultânı Dördüncü Murâd Han, Bağdât seferine giderken Misâlî Baba'nın bulunduğu köyün yakınında bir yerde ordusunu istirâhate çeker. Bu sırada çevreyi dolaşan Sultan, bu köye asker gönderir. Köyün alt tarafında küçük bir kulübe gözüken kapıyı askerler çalar, kulübenin kapısı açılır ve padişahın selamını söyleyerek, ordunun aç atlarının samana ihtiyaç olduğunu belirterek erzak talep edilir. Misâlî Baba tarafından hediye edilen birkaç avuç bulgur Sultanın emri üzerine pişirilir. Bu bulgur pişirilirken gitgide artıp çoğalır ve kazanlar dolusu pilav olur. Bütün ordu bu pilavdan yiyip doyduğu halde yine de artar. Samanı da atlara verilir Saman da artıp atları doyurur.

Sultan bu kerameti hemen fark eder bu köye Misâlî Baba’nın huzûruna gelir ve ona bâzı hediyeler verir. Misâlî Baba, Sultanın hediyesine karşılık, kış ayı olması nedeniyle elini koynuna sokup, daha yeni açılmış tâze bir gül çıkarır ve Sultana vermiştir. Gül mevsimi olmadığı halde kışın böyle bir gül vermesininden Sultanda çiçeği burnunda bir salatalık çantasından çıkarır Misâlî babaya verir ve bundan sonra efendim sizin isminiz Gülbaba olsun der bir müddet daha sohbetinde kalarak duasını alır.

Osmanlı padişahı Dördüncü Murad Han Bağdât seferine gider Misâlî Baba'nın ve yol boyunca ziyâret ettiği velî zâtların duâsı bereketiyle târihte benzeri az görülen bir zafer kazanır. Bu olaydan sonra Güllüce Köyü, Misâli Baba’nın ise Gülbaba olarak anılmaya başlar. Ogün bugün köyümüzde bu tarihsel anlatım ve yağmur duası etkinlikleri, katılımcılar ve köyümüzün desteği ile devam etmektedir" dedi.

"BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ PEKİŞTİ"

Niğde Belediyesi Proje Tanıtım Ofisi Hizmete Girdi Niğde Belediyesi Proje Tanıtım Ofisi Hizmete Girdi

Niğde merkeze bağlı Güllüce köyünde gerçekleşen yağmur duası ve pilav ikramı buluşmasında, ilden köy halkı topluca dua etti. Mithat Kılıç, yağmur duası için yaptığı konuşmada, "Bu zor zamanlarda İstanbul Güllüce köyü yardımlaşma derneği olarak bu etkinliğin masraflarını yönetim kurulu üyelerimizle aldığımız ortak kararla manevî gücümüzü birleştirdik hemşerilerimizle bir araya gelmekten büyük mutluluk duymuş olduk. İnşallah dualarımız kabul olur ve topraklarımız gerekli yağmuru alarak bereketlenir. Hemşerilerimizle birlikte yağmurun topraklarımıza getireceği bereket için ellerimizi semaya açtık, hep birlikte dua ettik. Rabbim güzel memleketimizin topraklarını rahmetiyle bereketlendirsin, dualarımızı kabul eylesin. Hasat zamanı çiftçilerimizin yüzünü güldürsün.

Duaya katılan hemşerileri ve misafirlerin el ele yaptığı bu tür etkinliklerin toplumda birlik ve beraberliği pekiştirdiğine vurgu yapan Başkan Mithat Kılıç, Etkinlikler, köy meydanında kültür evinde okunan dualar ve ilahilerle maneviyat gücü vermiştir. Vatandaşlar, bu tür manevi aktivitelerin sıklıkla yapılmasını ve özellikle genç neslin bu tür geleneğe katılmasını önemsiyoruz. İstanbul Güllüce köyü yardımlaşma derneği organize ettiği bu manevi buluşmalar, toplumu bir araya getirerek, zor zamanlarda umut ve dayanışma mesajı vermiştir" dedi.

6166Ba28 20F1 4E9F B266 8Ea6901E84Ea

Editör: Selim GÖKEL