İki gün süren genel kurulumuzda illerden gelen delegelerin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, HDP milletvekilleri Erol Dora, Nursel Aydoğan ve Hasip Kaplan ile KESK Genel Başkanı Lami Özgen de katıldı.
Sadece ezilen sınıfların değil, ezilen kimliklerin, ezilen cinsiyetlerin, ezilen kültürlerin ve yaşama dair ne varsa sözcüsü ve hak savunucusu olma düsturu ile yola çıkan HDK son 3 yıldır yaptıklarını ve yapamadıklarını 2 gün boyunca bileşenleriyle enine boyuna tartışarak yeni dönem politikalarını belirledi.
Mevcut siyasal iktidarın “Amerika’yı yeniden keşfi” veya “Küba dağlarına Cami” yapma projeleri ile kaybolan inandırıcılığının gün be gün daha da azalması, milliyetçi söylemlerin esiri olan CHP ve MHP emekçi kitleleri kapsayan politikalarının bulunmaması nedeniyle AK Partisi iktidarının tek alternatifinin HDK seçeneği ve onun zemininde büyüyen HDP olduğu değerlendirmelerinin omurgasını oluşturduğu 5. kongre; siyasal iktidarın HDP’ye yönelik artarak devam eden saldırılarının temelinde HDP’nin kendisine tek alternatif olduğunu görmesinin hırçınlığından kaynaklı olduğu tespitini yaptı.
2015 genel seçimlerine yönelik demokratik muhalif güçler açısından çok geniş bir seçim ittifakını gerekli olduğu tespitin de yapıldığı 5.Genel Kurul da böyle bir ittifak gerçekleştirilemezse demokratik siyasetin iktidar alternatifi haline gelemeyeceği ne vurgu yapıldı. HDK 5. Genel Kurulu’nun böyle bir sorumluluğu canlı kılarak en geniş demokratik birliğin seçim ittifakı temelinde yaratılmasına vesile olup öncülük etmesi yönünde kararlaşma sağlandı.
3 yılı aşkındır sürdürülen meclis çalışmalarının genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı ve yapamadıklarımız başlığı ile yeni örgütlenme yol ve yöntemlerinin yoğun olarak tartışıldığı HDK’nin yaşama dair her konuyu mücadele çeperine alıp toplumsal olanın siyasallaşması ile siyasal olanın toplumsallaşması için verdiği mücadelenin “barışın toplumsallaştırılması” içinde verilmesi gerekliliği üzerine kararlaşmalar yaşanan HDK 5. Kongresi kendi kendini yönetme pratiğine de güzel bir örnek teşkil etti.
HDK 5. Genel Kurulun özünü kendi dışındaki demokratik güçlerle ortaklaşma iradesi oluşturdu. “HDK, yeni yapısıyla şimdiye kadar buluşamadığı toplumsal güçlerle buluşmayı, özgürlük ve demokrasi mücadelesi dinamiklerini en geniş biçimde içermeyi, Türkiye halklarının demokratik meclisi haline gelme kararlılığıyla yürüyüşünü sürdürecektir" İfadeleriyle sonuç bildirgesinde de net bir biçimde yer alan dışındaki toplumsal muhalefet özneleriyle buluşma irade ve isteği, Türkiye Halklarının Meclisi olma kararlılığı HDK 5. Olağan Genel Kurul’un yeni döneme nasıl bir perspektifle gireceğinin göstergesi oldu.
“Meclislerimizle Özgür Geleceğe Yürüyoruz” şiarının yükseldiği HDK 5. Genel Kurulu AK Parti iktidarının iç ve dış siyasetinin hızla gözden düştüğü, halkların demokrasi ve toplumsal özgürlük arayışının yükseldiği bir dönemde toplanarak karar ve irade birliği sergilemesi ezilenlerin umudu olma iddiasını yükseltmesi bakımından moral vericiydi.
“Soma, Torunlar ve Ermenek de yaşanan- iş cinayetlerine karşı mücadelelerinde, Gezi'den başlayan, Yırca, Validebağ, Fatsa ve daha pek çok yerde doğanın ve toprağın kapitalist talanına karşı süren direnişlerde” HDK meclislerini özneleştirmek; “kadın ve LGBTİ'lerin erkek şiddetine karşı başkaldırılarında; Alevilerin hak arayışlarında; inanç özgürlüğü ve laik eğitim mücadelelerinde yer alarak Türkiye halklarının Kürt sorununun demokratik ve adil bir çözüm için kesintisiz bir mücadele hattı örmek” yeni dönemin öncelikli görevleri arasında yer alıyor.
İçerisinde yer aldığım Niğde delegasyonu sayıca çok az olmasına rağmen 9. bölge illeri (Konya-Niğde-Karaman-Aksaray) bölge meclisini temsilen daimi meclise seçilen 2 üyeden *birinin Niğde meclisinden olmasını sağlaması Niğde delegasyonunun önerilerinin oy birliği ile bölge meclisi kararı olarak kabul edilmesi, 9. bölge çalışmalarında Niğde meclisinin kendi dışındaki tüm olumsuz şartlara rağmen örgütlenmesini kesintisiz olarak sürdürmesinin örnek gösterilmesi Niğde meclisi üye ve yöneticileri için kıvanç vericiydi.
(*) 9. Bölge ve ilimizi temsilen GM üyeliğine A.Kerim Çekmek arkadaşımız seçilmiştir. Çalışmalarında başarılar diler, mücadele yolunun açık olmasını temenni erdim.