Bu günden başlayarak emekçi memurların kulakları “Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun” açıklamalarında olacağını belitmiş idim. Bilindiği gibi biz memurlarla hükümet arasında yapılan “toplu sözleşme” görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayan teklifleri karara bağlamak üzere yasaca kendine verilen zaman diliminde kurul üst üste toplanarak teklifleri inceleyip kendi kararını oluşturuyor. 12 Eylül sonrası kurulan birçok kurul gibi sayısal ve zihniyet olarak sermayenin ve onun hükümetlerinin hak ve çıkarlarını korumak üzere oluşturulan bu kurulda yasal düzenlemeler gereği hükümetin belirlediği insanlar çoğunlukta. Şimdi bu kurul nasıl olacakta gelen teklifleri “objektif” olarak değerlendirip ortaya bir karar sunacak. Kurulun sendikalar bölümünde en azından görüntüde bir aksaklık yok. Eee! Hükümetin atadıkları. Gelin yakından bakalım:
Hakem Kurulu'nun 4 sendikacı dışındaki üyelerinin isimleri ve ilavesiz çıplak maaşları şöyle:
"Başkan: Recai Akyel, Sayıştay Başkanı (7 bin 478 TL)
İlhan Hatipoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü (5 bin 678)
Erhan Usta, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı (5 bin 678)
Cavit Dağdaş, Hazine Müsteşar Yardımcısı (5 bin 678)
Şaban Talaş, Devlet Personel Başkan Yardımcısı (4 bin 813)
Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi (3 bin 808)
Doç. Dr. Aydın Başbuğ, Gazi Üniversitesi (2 bin 624).”
Hükümetin memur maaşları ile ilgili son teklifi 2012 yılı için yüzde 3,5+4, 2013 yılı için ise 3+3 şeklinde oldu. Sendikaların bu öneriyi kabul etmemesi üzerine görüşmeler kesilirken, emekçi memurlar 23 Mayıs'ta Türkiye genelinde alanlara inerek greve gitti. Teklif reddedilince anlaşmazlık zaptı tutuldu ve toplu sözleşme süreci Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na devredildi. Bugün (25 Mayıs Cuma) ise memurun maaş oranını belirlemek üzere kurul ilk toplantısını yapıyor.
Hakem Kurulu'nun üyelerinin çoğunu Bakanlar Kurulu seçiyor
4 Nisan 2012 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda onaylanarak yasalaşan Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'na göre Hakem Kurulu'nun 11 üyesinin 7'si Bakanlar Kurulu tarafından seçiliyor ve kurul oy çokluğu ile karar alıyor. Yani Kurul doğrudan siyasi iktidarın belirlenimi altında bulunuyor.
Bu kurulun oluşumuna bakarsak, 4 üye bakanlıklardan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan, Maliye Bakanlığı'ndan, Hazine Müsteşarlığı'ndan ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan), sayıca fazla olan sendikadan 2 diğerlerden 1 üye (Memur-Sen'den 2, Türk Kamu Sen ve KESK'ten 1'er), Bakan tarafından önerilen ve Bakanlar Kurulu'nca atanan bir öğretim görevlisi, Memur-Sen tarafından önerilecek 3, Türk Kamu Sen ve KESK tarafından önerilecek 2 öğretim görevlisinden 1'i Bakanlar Kurulu'nca seçilecek. Kurulda toplamda 11 üye bulunacak. Bakanlar Kurulu, kurulun başkanını Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından seçiyor.
Eski haliyle toplu görüşmeden son sözü Bakanlar Kurulu söylüyordu, bu haliyle son sözü Kurul eliyle yine hükümet söyleyecek. Bu nedenledir ki Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ne kadar cilalanırsa cilalansın 12 Eylül’ün darbeci generallerinin hazırladığı çalışma yasalarının da gerisindedir.
Keza Kanun'un içeriğinde de, ne iş güvencesi, ne örgütlenme özgürlüğü, ne de sendika seçme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı gibi, grev yasakları sürdürülmüş ve Hakem Kurulu gibi 12 Eylül ürünü kurumlar daha da tahkim edilerek korunmuştur.