Niğde’de süt üreticilerinin artan maliyetler karşısında sıkıntıları her geçen gün artıyor. Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da önemli yatırımların yapıldığı ve özellikle sütlük hayvan besiciliğinde önemli bir üretim merkezi olan Niğde’de süt üretiminde olduğu gibi süt alım fiyatlarının düşüklüğü, artan maliyetlerle birlikte sorunlarda artmaya başladı. 

Yem fiyatları, veterinerlik hizmetler vb. maliyetlerin sürekli artması bunun yanında süt fiyatlarının sabit kalması hatta belirlenen süt fiyatlarından daha düşük fiyatlara sütlerin toplanması Niğdeli süt üreticilerini çıkmaza sokuyor. 

Niğde genelinde süt toplayan fabrikaların süt üreticilerine yönelik yaptığı uygulamaların kendilerini zora soktuğunu ve pazar sıkıntısı yaşadıklarını belirten Niğdeli süt üreticileri, “Yem fiyatları ve girdi maliyetlerimizde sürekli artış yaşanırken süt fiyatlarındaki beklenilen artışlar olmadı. Hatta ilimizde belirlenen süt fiyatının altında süt toplanıyor. 

Bizler bu sorunun çözülmesini beklerken son dönemde pazarda sorun yaşamaya başladık. Süt toplayan fabrikalar sütten aldıkları numunelerle verdikleri raporlarla sütü alıyoruz veya almıyoruz diyebiliyorlar. Bu raporların doğrululuğunu veya yanlışlığını tartışamıyoruz bile. Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı sütlerdeki analizlerin farklı çıktığı iddiası ile sütümüz bazı dönemlerde alınmıyor veya belirlenen fiyatın çok altıda sütümüzü satmak zorunda kalıyoruz. Yani süt toplayan firmalar üreticiler bu işin içine girdiler, nasıl olsa da çıkamazlar biz ne istesek onu yapacaklar gibi bir sürecin içerisindeyiz. 

Pancar üreticileri, pancar fiyatından da umudu kesti Pancar üreticileri, pancar fiyatından da umudu kesti

Son bir yıla kadar en büyük sıkıntımız süt fiyatı ile yem fiyatıydı. Şimdilerde Pazar sıkıntısı başta olmak üzere başka sıkıntılarla bizlere “bu işi bırakın artık” demeye başladılar. Bazı arkadaşlarımız süt üretimi için kullandıkları çiftlikleri besilik mallar için kullanmaya başladılar. Süt konusu Niğde’de tam anlamıyla çıkmaza doğru gitmeye başladı. Bizi temsil eden birliklerden Pazar konusunda çalışma bekliyoruz” dediler. 

Editör: Batuhan YILMAZ