EKONOMİ

Pancar üreticileri, pancar fiyatından da umudu kesti

Tarım ve hayvancılık kenti olmasına rağmen sorunları bir türlü aşılamayan Niğdeli üreticiler için 2024 yılı beklendiği gibi geçmedi.

Abone Ol

Tarım ve hayvancılık kenti olmasına rağmen sorunları bir türlü aşılamayan Niğdeli üreticiler için 2024 yılı beklendiği gibi geçmedi.

Geçen yılların aksine rekolteden memnun olan ve doğal afetler ile ürün hastalıkları ile uğraşmayan üreticiler bu sene üretilen hiçbir ürünün hak ettiği değeri görmediğini söylediler. Tarım bölgelerine bakıldığında en maliyetli üretimi yaptıklarını ifade eden üreticiler bu sene Niğde genelinde üretilen ürünlerin fiyatlarının çiftçiyi pes ettirdiğini belirterek yılın beklenen son hasadı olan şeker pancarı konusunda da beklentilerinin azaldığını söylediler. 

Türkiye genelinde şeker pancarı üretiminde önemli bir üretim merkezi olan Niğde’de yüksek üretim maliyetlerine rağmen üretimden yıllardır vazgeçmeyen çiftçiler yaptıkları açıklamalarda, “Tarım ve hayvancılık konusunda devletimiz sürekli olarak ekin, ekilmedik arazi kalmasın diyor ama açıklanan rakamlara baktığımızda aslında ekmeyin deniyor. Bu bölge su sıkıntısı nedeniyle Türkiye’nin pek çok bölgesine göre çok daha maliyetli bir üretim yapmakta. Özellikle su sorunu başta olmak üzere birçok sorun nedeniyle üretim maliyetlerimiz sürekli artıyor.

Pancarın da en çok üretildiği bölge olan Konya ovasındaki arazinin tamamına yakınında ne yazık ki su sorunu var. Bu sorunu aşamadığımız ve ürün de su istediğinden yeraltı su kaynaklarını kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda üretim maliyetleri konusunda bu bölgenin zararını artırıyor. Şu ana kadar her ne şekilde ürün ekerlerse eksinler hiçbir üretici halinden memnun değil. Arpa ve buğday konusunda TMO fiyatları geçen seneye göre maliyetler tam 2 katına çıkmasına rağmen aynı kaldı. Sebze eken üretici ne yazık ki ürünlerini zararına satmak zorunda kaldı.  Patates deseniz aynı sorun yaşanıyor. Yani geçen seneye göre maliyetlerimiz 2 katına çıkmasına rağmen ürünümüzün değeri de yarı yarıya azaldı. Şu anda yılın son hasadı olan pancar için açıklanacak fiyatı da merak etmeye başladık. Geçen seneye göre ya aynı kalır ya da az bir fark verilir.

Şimdiye kadar hasat edilen ürünlere baktığımızda birçok çiftçi üretim yapmayacaklarını söylüyorlar. Artık hiçbirimizin dayanacak gücü kalmadı. Ne su sorunumuz konusunda yıllardır bir adım atıldı, ne de ürün maliyetlerine uygun alım fiyatları açıklanmadı. Son umudumuz pancar fiyatları kaldı. Bu fiyatlar da tarım gerçeğinden farklı olursa artık biz pes edeceğiz. İnsanlar geçinmek için çalışır. Bizler sadece zarar ederek hem çalışıp hem de daha fazla borçlanmak istemiyoruz” dediler.