.

Türkiye’de gündem sınavsız, liyakatsiz, torpil ile çok iyi işlere yerleştirilen siyasetçilerin çocuklarını, yakınlarını konuşuyor. İşi iyi yapan birkaç milletvekili ve bazı gazeteciler bu işleri takip ediyor. Liyakatsiz, sınavsız bu atamalar sosyal medya da vatandaşlar sert şekilde eleştiriyor.

Yüzlerce yeni ve eski milletvekillerinin, yerel siyasetçilerin çocuklarının milletin meclisinde ve çok iyi maaş veren resmi kurumlarda, kamu iktisadi teşekküllerinde sınavsız işe alınmaları sonrası yaşanan bu tartışmalar bize “Niğde’de durum nedir?” Sorusunu hatırlattı.

Bu konularda son yıllarda çok şikayet alıyorduk. Son 20 yılda liyakatsiz ve torpil ile sınavsız  işe almaları, torpilli atamaları bir yana bırakalım sadece son günlerde olanlara ışık tutalım, uyaralım!.

Geçtiğimiz hafta Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Başkanı Mustafa Özdemir’den oluşan Ak Parti Heyeti  ve Vali Cahit Çelik  Gençlik ve Spor Bakanını ve  Kültür ve Turizm Bakanını ziyaretler yaptı. Edindiğimiz bilgi Gençlik ve Spor İl Müdürü hemşerimiz  İlker Ötgünlü’nün görevden alınıp, Adana Ak Parti Milletvekili Ahmet Zembilci’nin referansı ile Ahmet Tosun isimli bir kişinin Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürü yapılması istenmiş. Gençlik ve Spor Niğde İl Müdürlüğüne atanması istenen bu kişi, imam hatip ortaokul ve lisesinden mezun,  İlahiyat Fakültesi mezunu yıllarca  imamlık yapmış, Ak Parti gençlik teşkilatlarında görev yapmış. Son birkaç yılda Gençlik Hizmetlerinde görev yapmış birisi. Bu kişi Niğde İl Gençlik ve Spor Müdürü olarak bakan tarafından atanması  teklif edildi.

Liyakat konusunu siz okurlarıma bırakıyorum. Mevcut müdür İlker Ötgünlü’den memnun değil misiniz? (Kendisini sadece “merhaba” seviyesinde tanırım, bu konuyu da sormadım) Niğde’de Spor ve Gençlik konusunda isim yapmış  onca kişi var ki. İl Müdürlüğü yapabilecek, bu kuruma emek vermiş, öğrenmiş mesleği spor ve gençlik olan düzgün  onlarca kişi var. Bu memleketin çocuklarına İl Müdürlüğünü layık görmüyor musunuz?  Neden bir ilahiyat mezunu imam ve Adanalı!???

İşin bir başka boyutu da…

Niğde; Görevden ayrılıp ama maaş ve özlük haklarını alan, çeşitli kurumlardan  bir nevi il müdürü cenneti oldu. Gelen 2-3 yıl çalışıyor. Özlük haklarını yükseltiyor ve bir kısmı da bankamatik müdürü olarak yaşadığı iddia ediliyor.  Bu ülke bu kadar zengin mi?

 Niğde merkez, Altunhisar, Bor, Çiftlik, Çamardı, Ulukışla  onlarca örnek var, gerek şikayet geliyor, gerekse biz fark ediyoruz, bunlardan en son gelişen bir başka örnek daha yazalım.

Niğde AFAD Müdür Yardımcılığına Cebrail Özdemir atandı. Bu konuda da son iki gündür çok eleştiri, şikayet aldık. Kendisini tanımıyoruz da, araştırdık tanıtalım. Bir buçuk yıl Uzman Çavuşluğu yapmış. Altunhisar Ak Partili Karakapı Belediyesine çöp kamyonu şoförü olarak atanmış. Evlendirme memurluğu yapmış, oradan hoop AFAD İl Müdürlüğüne şoför olarak atanmış. Bir yıl bu görevde çalışmış,  boş olan muhasebe birimine geçmiş.  AFAD ı ilgilendiren il içinde kaza, afet, yangın vs. görevlerine gitmemiş, doğal, çünkü muhasebeci. Her Afadlı gibi bir iki ay deprem bölgesinde görevlendirilmiş. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ile kuzenler.

AFAD İl Müdürlüğü içinde İl Müdür Yardımcılığı yapabilecek bir çok başarısı olan, teşekkür taktir alan, kurs ve diğer iş ve işlem belgeleri olan o kadar çok kişi var ki. Biliyorsunuz, biliyorum… Bu konuda çok şikayet aldık. Bu bir örnek.

Bu konulardan bağımsız olarak Niğde’de işe alımlar. Niğde’de görevden yükselmeler, üst görevlere atamalar o kadar adaletsiz ve partizan ki… Onlarca örneği var ve ben takip etmekte güçlük çekiyorum.

Niğde Merkez ve bütün ilçelerde. Hastaneler, diğer sağlık kurumları, üniversite,  gençlik merkezleri, belediyeler, sosyal hizmetler, Belediyelerin iktisadi teşekkülleri, yarı resmi yarı özel kurumlar başta olmak üzere bütün kurumlara… Torpil, liyakatsiz atamalar, haksız özlük hakları ödemesi. Bankamatik memurluğu, işe gelmeyen veya ara sıra uğrayanlar….  Çok yaygın.

Tarikat, cemaat gibi dinci yapılanmaların baskısı da çok yaygın.

Niğde'deki  sukkunluktan anlıyoruz ki...  İlimizdeki bütün sendikalar SARI SENDİKA!... Bütün muhalefet partileri de bu olanlara ORTAK!  Aksini iddia edenlerin açıklamalarını bekliyoruz. 

Bunlar;   Üzerine alınana haram! Bu kararlar kul hakkıdır. Bunlar ahlâksızlıktır, iş barışını bozar. Bu kişilere! iş yaptırma zorluğu var. Bu kişilerin! iş yapma zorluğu var. Bu konularda yüzlerce şikayet alıyoruz, duyuyoruz.

Bu konular toplumda çürüme yapar. Bu konular gençleri, anneleri babaları umutsuzluğu sokar. Bu konular insanları illagal işlere zorlar. Bunlar hukuku yok eder. Bunlar sizi! yok eder. Bunlar adalete güvensizlik oluşturur.  , size beddua olarak döner. Bunlar farklı olumsuz düşüncelerle size geri döner.  Bunların zararlarını tarikat kurslarında,  gençlik spor kursları ile gideremezsiniz. Çünkü gözleri ile görüyorlar, inandıramazsınız. İnandıramıyorsunuz da!

Şimdilik bu kadar. İsteyene, uygun görürsem belgelerim.

Elçiye zeval olmaz – 2

 Elçiye Zeval Olmaz – 1 isimli köşe yazımı 2010 yılında kimsenin yazmayacağı dönemde yazmıştım.  15 Temmuzların bir daha olmaması umuduyla. Tıklayın okuyun!