Niğde Belediyesi Proje Tanıtım Ofisi Hizmete Girdi Niğde Belediyesi Proje Tanıtım Ofisi Hizmete Girdi

1923-1924 yıllarında Lozan Mübadelesi ile Sulucaova Köyünden Yunanistan Larissa’ya göç edenlerin çocukları ve torunları atalarının bir dönem yaşadıkları toprakları ziyaret etmek için Niğde’ye geldiler

Mübadele sonrası ata topraklarını ziyarete gelen Rum kökenli mübadillerin kimisi içinde bir hüzün, kimisi sevinç barındırdığı ise gözlerinden okunuyordu. Mübadele turizmi için her yıl buna benzer ziyaretler yapan guruplar, Niğde’nin mübadil köyleri, kasabaları ve ilçelerinde eve hatta Niğde şehir merkezinde, kiminin çocukluğunun kiminin ise hiç görmediği, sadece atalarının anlattığı anılarının olduğu ayakta kalan evlerini ve yahut hatıratlarını görmeye geliyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Niğde’nin Sulucaova Köyünden Yunanistan Larissa’ya göç edenlerin çocukları ve torunları da bunu yaşatmak ve bu duyguyu yerinde yaşamak için bir ziyaret daha gerçekleştirdiler.
Bu ziyarete yakın zamanda kurulan ve faaliyete başlayan Balkan Göçmenleri Derneğinin Kurucu Başkanı Sedat Çağlar ve bazı dernek üyeleri eşlik etti. O tarihlerde Yunanistan’a gidenlerin torunları ile gelenler, mübadelede yaşanan olayları ve duyguyu paylaştılar. Birçok hikâyenin anlatıldığı ve bazı ziyaretlerin de gerçekleştirildiği etkinlikte geçmişte bugün bile bazı yerlerde devam eden gelenekler yaşatıldı. Geçmişini yad eden misafirler Niğde’deki ev sahiplerinin sıcak kanlılığından duydukları memnuniyeti ise sürekli olarak dile getirdiler.

457137866 2631219193717739 5694079928844251587 N

Editör: Selim GÖKEL