Bor Belediye Başkanı Sayın Sıtkı Erat ile söyleşi yapmıştık. Bir çok konuda açıklama yaptı, ama benim en çok dikkatimi çeken “Bor’da girişimci sıkıntımız var” sözleri oldu.
Sitemizde haberlerden de görmüşsünüzdür, bir çok kurum ve kuruluş girişimcilik proje kursu yada meslek edindirme kursları açtı.
Kosgeb, İşkur, Ahiler Ajansı, Nesob, Nitso, Niğde Belediyesi, Bor Belediyesi, Bor TSO, Kapder, gibi bir çok kuruluş girişimcilik kursu açtı. Girişimcilik kursu yanında meslek edinme kursları da açanlar oldu.
Niğde Üniversitesi de, Niğdeli sanayicilerin proje faaliyetlerini desteklemek, Niğdeli işadamı ve sanayicilere proje desteği sağlamak için PROGED birimi kurmuştu. Yine Üniversite SAN-TEZ destek programı ile KOBİ statüsündeki oluşumların proje sorunlarını çözmek, üniversite-sanayi-işadamı işbirliğini kurmayı planlıyordu. Geçtiğimiz yaz Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür Bey, Üniversite de basına düzenlediği 20. Yıl brifingin de PROGED birimine Niğde’den sanayi ve işadamlarının ilgi göstermediğini ve bu biriminin bir nevi atıl kaldığını belirten konuşmasını dinlemiştim.
KAPDER - Kapadokya Kadın ve Gençlik Eğitim Kültür Derneği, Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksek Okulu ve Kalkınma Bakanlığının ortaklaşa Bor İlçesinde açtığı Dekoratif Deri Tasarımı ve Üretimi Kursu ile ilgili duyuru olarak, sitemizde iki kere haber yapmış, diğer basın ve yayın kuruluşları ile birlikte reklam panolarında da yer almış, kursun ilk günü haber yapmak için Bor Meslek Yüksek Okuluna gittiğimde sadece 1 kursiyer vardı, kursu açanlar da bizler de hayal kırıklığına uğramıştık.
Orada, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın sözleri de ilginçti, “Bor’da dericilik var, ancak Bor İlçesinin geçti Bor’un Pazarı konulu logosunu deriye işleyecek şekilde bir işletme bulamadık bu kurstan umutluyduk” demişti.
İlçemizi temsilen hatıra olarak verilen hediyelik halının arkasında, önünde bile “Bor” ibaresi yok.
Bor Karma Organize Sanayinde Arzu Tekstil firması, başka illerde uyguladığı ev kadınlarına yönelik nakış, dantel, boya baskı gibi işleri evlerinde yapmak üzere dağıtacak, ev kadınlarına ve genç kızlara ek gelir sağlanabilecek imkan sunmaya çalıştı. Ama Bor ve Niğde’de hayal kırıklığına uğradı.
Niğde Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Fahri Eker Bey’i geçtiğimiz günlerde ziyaret ettim. Son yıllarda kaç kişinin girişimcilik kursu neticesinde kredi aldığını sordum. Başkan’da kendi döneminde 10 kadar bu şekilde girişimcilik kursu açtıklarını ve amaçlarının daha fazla kişinin kredi almasını sağlamak olduğunu samimi şekilde anlattı. Israrla “kaç kişiye kredi verildi” soruma rakamla cevap alamama rağmen çok az kişi olduğunu konuşmaların arasından ve farklı kaynaklardan çıkardım. Sayın Eker, birkaç kişi bile olsa onlara, genel olarak da topluma faydalı olmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, özetle katılımcıların yetersizliği, katılımcıların amaçlarının kursun amacı ile uyuşmadığı gibi bir çok konuda haklı serzenişlerini dinledim.
Bor Ticaret Odası’da girişimcilik kursu açmış ve Başkan Emrah Çalapkulu’ya da aynı soruyu yönelttiğimde kredi alanların sayısının bir-iki kişi olduğunu bu konuda girişimci düzeyinin yetersizliğinden de bahsetti.
Bu arada, Türkiye Esnafa ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken sitemize düzenli olarak gönderdiği açıklamalarının birinde KOSGEB Yeni Girişimcilik kurslarına katılanların % 80’ini kadınlardan, % 20’sinin ise erkeklerden oluştuğunu belirtti. Bu Pazartesi günü girişimcilik kursu alanlara sertifika töreni düzenlenecek.
Bu girişimcilik kurslarının iyi niyetle açıldığına inancım tam, ama amacına ulaşmayan, ulaştırılamayan kurslar niye…
Bütün bu şikayet ve tespitlerin yanında, benim merakla beklediğim bir konuyu da, soru önergesi olarak milletvekilimiz Doğan Şafak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e verdi. Sayın Şafak’ın sorularından 3.’sü “Niğde ilimizde bugüne kadar kaç proje ve dosyaya destek verilmiştir?” şeklindeydi. Aslında sorulardan birin de emsal illerin, Aksaray’da, Nevşehir’de veya Kırşehir’de kaç dosya ya destek verilmiştir? diye bir ekleme olsa idi, Niğde’nin bence vahim durumunu daha iyi tespit edebilirdik. Olsun… tahmin ettiğimiz cevabı merakla bekliyoruz.
Vahim durum dedim, çünkü çevre ve diğer illeri takip ettiğim kadarı ile hemen hemen her Bakanlığın olduğu gibi, (KOP) Konya Ovası, (AHİKA) Ahiler Kalkınma Ajansı, (KOSGEB) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Destekleme Başkanlığı, (ORKÖY) Orman Bakanlığı, (KÖYDES) Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kalkınma Bakanlığı, yine ilginçtir Niğde’de alan yok, bilen de yoktur, SODES- Sosyal Destek Programı gibi projelere kredi ve destek veren kurum ve kuruluşlar dan kredi alan çevre diğer illerde yüzlerce işletme var. Üstelik 30 bin – 70 bin lira değil, eski para ile trilyonlarca lira kredi alan işletmeler, tüzel kişilikler var. (AB desteklerini geçtik, onları turistik ziyaretler için okullar bolca kullanıyor! Bu da ayrı bir yazı konusu olur)
Hazırlanan proje karşılığı alınan krediler olduğunu da biliyoruz, en son KOP’dan İl Özel İdaresi’nin aldığı kredi, diğer illerin aldığının yanında çerez kalır.
Dun&Bradstreet (D&B) Türkiye’nin 12 ayrı bölgesinde faaliyet gösteren 52 binin üzerindeki şirketlerin reytingleri sonucu ekonomik anlamda kredi risk haritası çıkardı. 2012 yılının üçüncü çeyreğinde kredi riski en yüksek iller sıralamasında Niğde ilk sırayı alırken Van ve Batman Niğde’yi takip etti. Buna göre ekonomik etkinliğin az olduğu ve göreceli olarak ortalama kredi riskinin yüksek olduğu iller, beklentiler doğrultusunda aynı zamanda en çok göç veren iller oluyormuş. Bu verilere göre de Niğde en fazla göç veren iller sıralamasında da en üst sıralarda yer almış oluyor.
Bir yanda onlarca açılan kurslar, bir yanda kullandırılamayan krediler, açılamayan işletmeler. Göç veren, tükenen NİĞDE…
Ekonomist değilim ama iyi bir gözlemci olduğumu düşünüyorum. Niğde’de ; Yukarıda ki durumundan memnun olan, üretmeyen, ortaya çıkarmayan, paylaşmayan, birlikte olmayan, paradan para kazanan şebekelerin varlığına inanıyorum. Müdahale olmaz ise önümüzdeki bir kaç yıl içinde, Niğde ekonomik manada kırılma yaşayacak. Bunun toplumsal ve net siyasi sonuçları da olacak.
Niğde halkı kalburun altına düşüyor, kalbur üstünde kalanlar ise eskisi gibi rahat olamaz.
Buraya kadar sadece bir konu da tespit yaptım… İddialı değilim…
Niğde neden böyle!...
Niğde’de ne eksik!...
Neler yapılabilir!...
Devam edecek, Sağlıkla Kalın.