Her yerleşim yerinin kendine özgü simgeleri vardır. Bir yerleşim yerinin ne kadar çok kendine özgü simgesi varsa o kadar orjinal bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Bor ilçemizde kendine özgü simgeleri ve değerleri olan kadim bir Türk yerleşkesi olarak dikkatleri üstüne çekmektedir.
Bu yazıda aklımıza gelen simgeleri öznel bir bakış açısıyla paylaşacağız. Bu noktada objektif bir bakış geliştirmenin mümkün olmadığını ifade edebiliriz. Bakalım bu simgeler nelermiş.
1-Geçti Bor'un pazarı sür eşeğini Niğde'ye: Bor'un en bilinen ve dışarda Bor denince ilk akla gelen simge bence bu meşhur atasözüdür. Bor ilçesinin tanıtımında bu atasözünün bilinirliğinden yararlanılabilir.
2-Ahmet Kuddusi Hz: Borlu şair mürşit Ahmed Kuddusi Hz. Anadolu'da yetişen büyük velilerdendir. Konya için Hz. Mevlana ne ise Bor içinde Kuddusi hz. o'dur.
3: Bor Söğürmesi: Bor'un kendine özgü coğrafi işaretli yemeğidir. Bu yemek yerli ve yabancı turistleri Bor'a getirecek önemli bir yerel değerdir.
4: Bor Köfteri: Üzüm şırası ve pekmezden yapılan organik bir tatlıdır. Bor için bağbozumu ve köfter şenlikleri ile bir tanıtım yüzü olabilir.
5: Bor Bıçağı:
Sapı kemikten ve boynuzdan yapılan yerel çakılardır. Sürmene çakısından daha sağlam ve güzel olmasına rağmen onun kadar bilinmemektedir.
6: Bor Kıskası: Soğanın tohumu olan kıskanın en önemli merkezlerinden biriside Bor'dur. Bor kıskasından elde edilen soğanların kalitesi daha fazladır.
7: Bor Biberi: İnce kabuklu ve lezzetli bir biberdir. Bor'un ismi telaffuz edilerek satılan ender tarım ürünlerindendir. Bor'a özgü bu sebze Bor için bir tanıtım yüzü olabilir.
8: Bor Lahanası: Bor'un Kaynarca köyünde ve çevresinde yetişen lahana Bor için önemli bir ürün ve simgedir.
9: Tuluk Oyunu: Türk milletinin kökleri Orta Asya'ya dayanan oyunlarından birisidir. Bor'da dericiler loncası tarafından yüzlerce yıl oynanan bu oyun yeniden gündeme getirilmeli ve korunmalıdır.
10: Bor Hamamları: Niğde ve çevresinde hem kadınlar hem de erkekler için ayrı olan ender hamamlardan birisi Bor'dadır. Bor hamamları hem tarih hem de estetik açıdan Türk milletinin temizliğe verdiği önemin birer simgesidir.
11: Bor Kayabaşı Parkı: Türkiye'de güneşin batışının en güzel izlenebildiği yerlerden birisidir. Burası uçsuz bucaksız bir ovanın seyredildiği doğal bir terastır.
12: Çancılık: Bor'da bitme noktasına gelen geleneksel el sanatlarından birisidir. Korunmalı ve yaşatılmalıdır.
13: Dericilik: Dışarıda meşhur olmuş Bor'a özgü zanaat kollarının en meşhurlarından birisi de dericiliktir.
14: Bor Şekeri: Şekerpancarı üretimi ve şeker fabrikası Bor için önemli bir simgedir. Gıda organize sanayi tamamlanınca çikolata ve diğer mamülllerle bu şeker markalaştırılmadır.
15: Bor Tren İstasyonu: Kendine özgü yapısı ile Bor'un en güzel simgelerinden birisi de istasyondur.
16: Kala Cami: Bor'un geçmişten geleceğe doğru uzanan tarihinde önemli bir sac ayağıda Kala Camiidir. Burası insanları en güzel manevi iklimlere çağırır.
17: Sarı Saltuk Makamı: Bor'un tam ortasında Horasan erenlerinin ulularından Sarı Saltuk Hz.'nin makamı durur. Burası Türklüğün Anadolu'daki manevi tapularından birisidir.
18: Sivil mimari örnekleri: Cığızoğlu Konağı, Bilginler Konağı gibi Bor evleridir. Ne yazık ki kerpiç evlerin çoğu yıkılmıştır. Tescilli olanlar ise korunup gelecek nesillere aktarılmalıdır.
19: Bor Pidesi ve Bor Simidi: Bor pidesi ve Bor simidi markalaşmalı ve tanıtılmadır. Ne yazık ki Bor simidi şu anda Nevşehir simidi olarak Bor'un elinden çıkmış durumdadır. Bu simidi Nevşehir'e ilk taşıyanın Borlu ustalar olduğu şahitler tarafından anlatılmaktadır.
20: Bor Tahinlisi: Bor'a özgü bir yapım tekniği olan ve bu teknikten dolayı diğer tahinlilerden ayrılan bir yapısı vardır. Tanıtılmalı ve korunmalıdır.
21: Bor Yöresi Folklorü: Bor ilçesi sözlü kültür açısından zengin unsurlar içerir. Buranın türküleri ağıtları, yerel ağzı, yöresel kıyafet ve halkoyunları korunup kaybolmadan kayda alınmalıdır.