Teknolojinin şimdi ki kadar yaygın olmadığı dönemlerde taş plak kayıtları ile şehrimizin sesini tüm Türkiye’ye duyuran ve türkülerimizin kaybolmasının önüne geçen hemşerilerimizden bahsetmek istiyorum. Bu vesile ile çoktan vefat etmiş kıymetli üstatlarımızı hayırla yâd edip onların kıymetli hatıralarını yaşatabiliriz. Bilindiği üzere Niğde folklorik açıdan çok zengin bir ildir. Bu zenginliğin şehrin türkülerine de yansımış olduğunu çok rahat görebiliriz. Fakat ne yazık ki zamanında kayıt altına alınmamış yüzlerce Niğde türküsü kaybolmuş durumdadır. Biz şu an için elimizdekilerin kıymeti bilmek ve bu türküleri yaşatıp gelecek nesillere ulaştırmak zorundayız. Bu çalışma ile memleketimizin kültürüne ufacık bir katkımız olduysa kendimizi bahtiyar hissederiz.
Eskigümüşlü Rifat Çavuş:
Rifat Çavuş 1901 yılında Eskigümüş kasabasında doğmuş 1967 yılında vefat etmiştir.
Resmi kayıtlarda ki adı Rifat Ünlü olup Niğde’nin Eskigümüş kasabasındandır. Muzaffer Sarısözen ve arkadaşlarının 1940 lı yıllarda yaptığı derleme çalışmalarında Niğde’den “Yabandan gel”, “Keklik”, “Sarı Yıldız” ( Eminem bozlağı), “Eski Mahpushane türküsü”, “ Şu görünen Mısırlının yurtları” türkülerini vererek Niğde türkülerine kaynak kişi olmuştur. Trt kayıtlarında çalıp söylediği türküleri mevcut olup billur gibi bir sese sahiptir. Hatta İstanbul’da çalıştığı dönemde sesinin gürlüğü ile mikrofonu patlattığı söylenir. Niğde’nin meşhur Yabandan gel” türküsünün de kaynak kişisi Rifat Çavuştur. Niğdeli Rifat Çavuş’un yerel şiveyi koruduğu ve orijinal Niğde tavrıyla çalıp söylediği türkülerin taş plak kayıtları internette ki video sitelerinde mevcuttur. Buradan kendisini hayırla yad ediyor derlediği yabandan gel türküsünün sözlerini paylaşıyoruz.
Yabandan Gel (Kostak Yörü)
Yabandan Gel Usul da Boylum Yabandan (Aslanım Hey Hey)
Amman Yörü Yörü
Çapraz Yörü Yörü
Kostak Yörü Yörü
Yörü Yörü Yörü
Aldım Haberini de Çobandan (İmanım Hey Hey)
Amman Yörü Yörü
Çapraz Yörü Yörü
Kostak Yörü Yörü
Yörü Yörü Yörü
Yaban Ellerinden De Özendim Geldim (Aslanım Hey Hey)
Amman Yörü Yörü
Çapraz Yörü Yörü
Kostak Yörü Yörü
Yörü Yörü Yörü
Gördüm Cemalini De Efendim Geldim (İmanım Hey Hey)
Amman Yörü Yörü
Çapraz Yörü Yörü
Kostak Yörü Yörü
Yörü Yörü Yörü
Yaban Ellerinde De Yatmış Uyumuş (Aslanım Hey Hey)
Amman Yörü Yörü
Çapraz Yörü Yörü
Kostak Yörü Yörü
Yörü Yörü Yörü
Ela Gözlerini de Uyku Bürümüş (İmanım Hey Hey)
Şirin Yörü Yörü
Tek Tek Yörü Yörü
Bebek Yörü Yörü
Kostak Yörü Yörü
Usul Yörü Yörü
Güzel Yörü Yörü
Yörü Yörü Yörü
Niğdeli Rasih Beşer
Yüzlerce halk müziği sanatçısının taş plak kayıtlarının olduğu bir müzik arşivim var. Rasih Beşer’le tanışmamda bu vesile oldu. Ay gelin türküsünü öyle içli söylüyordu ki insan hüzünlenmeden duramıyordu. Billur gibi bir sesle Niğde türkülerini orijinal haliyle söylüyor kalbimizin bam teline dokunuyordu. Yeni nesillere bu değerli üstadımızı tanıtmak isteği ile Rasih Beşer’in hayatını araştırdım.
Sanatçımız hakkında hazırlanmış olan http://rasihbeser.com/ adresinden şu bilgilere ulaştım. Aynı zamanda bu sitede rahmetli sanatçımızın türkülerini dinleme imkânı da sağlanmaktadır. Şimdi kısaca hayatına göz atalım.
“Rasih Beşer 1914 yılında Niğde’de doğdu. Babası Ekmekçi Mahmut Ağa, annesi Hidayet Hanım’dır. Dört çocuklu ailenin ilk evladı olup özenle yetiştirilir.
İlk ve orta eğitimini Niğde’ de, lise ve üniversite eğitimini İstanbul’da tamamlar. 1930’lu yıllarda genç cumhuriyet her alanda büyük bir heyecan ve atılım halindedir.
Gençlik yıllarında kısa bir süre keman dersi alan Rasih Beşer, daha sonra enstrüman olarak ud çalmayı tercih eder.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okumaktadır. Bir anda kendini seçkin bir sanat çevresi içinde bulur. Sesinin berraklığı ile dost meclislerinin aranan ismi olmuştur. Bir gece ada dönüşü fasıl yaparlarken vapurun izdiham nedeniyle hafifçe yan yatışını ileride çocuklarına keyifle anlatacaktır.
İstanbul Radyosu’nda amatör sanatçı olarak program yaparken değerli bestekarımız Refik Fersan’ın ilgilerine mazhar olur. Kendisi Türk Sanat Müziği yanı sıra özellikle Niğde ve İç Anadolu halk türkülerine ağırlık vermiş, 30’lu yılların sonlarında Columbia Plak şirketinde 12 türkü içeren 6 adet taş plak kayda almıştır.
1945 yılında evlenip baba ocağı Niğde’ye yerleşir. Dört çocuğu olur. Keyifli ve uzun bir ömür sürmüş, yaşama sevincini hiç yitirmemiş, etrafına hep neşe kaynağı olmuştur. Nisan 2009’da 95 yaşında vefat etmiştir. Ruhu şad olsun.”
Niğde'de İçme Suyu İhtiyacınızı Nasıl Gideriyorsunuz?
Ankete Katıl
Trend Haberler
Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü 3 yaralı
Motosiklet kazası 1 ölü, 1 yaralı
Ak Partililer Ret Etti, MHP ve CHP Oylarıyla Meclisten Geçti
Bor'da Modern Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Açıldı